Νέες προοπτικές διαφαίνονται για των \”Ελλήνων τις Κοινότητες\” αναφορικά με το ρόλο τους ως \”πρεσβευτών\” της Ελλάδας στις χώρες εγκατάστασης της ελληνικής Διασποράς, επισημαίνεται στον ετήσιο απολογισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας.

Η οργανωμένη Ομογένεια στη Γερμανία, έχοντας κερδίσει, εργαζόμενη με συνέπεια, συνέχεια και σύνεση, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της γερμανικής κοινωνίας, πολιτείας και οικονομίας, αποδεικνύεται, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, πολύτιμος αρωγός της Ελλάδας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

\”Στο παράδειγμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) διαπιστώνεται, ιδιαίτερα στο τέλος του απερχόμενου 2010, ότι ο οργανωμένος Ελληνισμός του εξωτερικού μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας\”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Δημητρίου και προσθέτει:

\”Ενώ στο απώτερο παρελθόν οργανώσεις της ελληνικής Διασποράς, όπως π.χ. η ΟΕΚ Γερμανίας, είχαν σταθερή θέση στην ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας ανάμεσα στις οργανώσεις των οποίων η δράση χαρακτηρίζονταν ως στρεφόμενη κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας, σήμερα αποτελεί αξιοσημείωτο άθλο και τάλαντο προς αξιοποίηση το γεγονός ότι η συλλογική οργάνωση των 350.000 Ελλήνων της Γερμανίας είναι αξιόπιστος συνομιλητής της ίδιας της καγκελαρίου\”.

Ο πρόεδρος της ΟΕΚ τονίζει ότι την ανοδική αυτή πορεία του οργανωμένου Ελληνισμού, που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται ως ήρεμη δύναμη και τοποθετείται στην κορυφή της καταξίωσης ανάμεσα στις άλλες εθνότητες μεταναστών, σηματοδότησε, πριν από ακριβώς τρία χρόνια, η υπογραφή Κοινής Διακήρυξης της Μόνιμης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας των ομοσπόνδων γερμανικών κρατιδίων, με επτά Ομοσπονδίες Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ανάμεσά τους και η ΟΕΚ.

Στη συγκεκριμένη Διακήρυξη, οι αρμόδιοι για θέματα Παιδείας υπουργοί, ύστερα από πραγματική \”μάχη\” που έδωσε η ΟΕΚ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, ανέλαβαν -μεταξύ άλλων- τη δέσμευση για προαγωγή της μητρικής γλώσσας των μεταναστών μέσα απ’ το γερμανικό σχολικό σύστημα. Έκτοτε, η ΟΕΚ συμμετέχει σε συσκέψεις της Μόνιμης αυτής Συνόδου, όπου αξιολογείται -σε τακτά χρονικά διαστήματα- η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη Διακήρυξη της 13ης Δεκεμβρίου 2007.

Ουσιαστική συμμετοχή έχει η ΟΕΚ και στο \”Εθνικό Πρόγραμμα Ενσωμάτωσης\” της κεντρικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, τόσο κατά την εκπόνησή του όσο και κατά την παρακολούθηση της υλοποίησής του. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται για ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων από την εντεταλμένη της κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, καθηγήτρια Μαρία Μπέμερ. Ακόμη, ανά εξάμηνο ο πρόεδρος της ΟΕΚ έχει την ευκαιρία, όπως και οι πρόεδροι άλλων επιλεγμένων οργανώσεων μεταναστών, να συνομιλεί με την ίδια την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην Καγκελαρία, επί μία ολόκληρη μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχει η δυνατότητα για μακρές ιδιαίτερες συνομιλίες με την καγκελάριο.

Η ΟΕΚ, όπως αναφέρεται στον ετήσιο απολογισμό της, ήταν παρούσα στη χρηματιστική και οικονομική κρίση γύρω από την Ελλάδα και το ευρώ, με συνεντεύξεις και εκτιμήσεις της κατάστασης από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ -έντυπα και ηλεκτρονικά- ενώ κατόπιν δικού της αιτήματος, διατυπωμένου σε μορφή ανοιχτής επιστολής, η Γερμανίδα καγκελάριος, διαχώρισε, από τηλεοράσεως, τη θέση της κυβέρνησής της από τοποθετήσεις στελεχών των κυβερνώντων κομμάτων, που είχαν ταχθεί υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας και ζητούσαν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου για να ικανοποιηθούν αξιώσεις των δανειστών, ενώ ο \”κίτρινος\” Τύπος της χώρας τοποθετούσε \”πωλητήριο\” σε φωτογραφία της Ακρόπολη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook