Συνεδρίασε το συντονιστικό αγροτικών συλλόγων Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους καθώς και επιτροπών αγώνα αγροτών.

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στο εργατικό κέντρο Ρεθύμνου συνεδρίασε το συντονιστικό αγροτικών συλλόγων Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους καθώς και επιτροπών αγώνα αγροτών.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε  έγινε εκτίμηση των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς και ο αγωνιστικός σχεδιασμός για τα άμεσα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. 

Τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν τα εξής :

Α)  Για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίοι αγρότες οργανωμένα και συλλογικά αντιπάλεψαν τις αιτίες που τους οδηγούν στην εξαθλίωση και το μαρασμό, τις αντιαγροτικές πολιτικές δηλαδή της κυβέρνησης και της ΕΕ.  

Β) Αποδείχτηκε και φέτος πως είχε θετικά αποτελέσματα η κινητοποίηση και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος εκτός από αυτόν που δεν γίνεται. Για μια φορά ακόμη κάτι αποσπάσαμε με τη μορφή δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και έχουν να κάνουν:

Ως το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

Το νέο χαράτσι του “περιβαλλοντικού” τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα, αλλά μετά από 5 χρόνια.

Θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016.

Δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί.

Θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών.

Παίρνοντας υπόψη πως πολλές φορές στο παρελθόν, η κυβέρνηση, τις υποσχέσεις που μας δίνει, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, δεν τις τηρεί, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας και για τώρα, γι’ αυτό θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, την υλοποίησή του. 

Γ) Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων με στόχο των αγωνιστικό σχεδιασμό για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους όπως :

1. Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

2. Ελληνοποιήσεις αμνοερίφιων

3. Δακοκτονία

4. Λειψυδρία

5. Δασικοί χάρτες 

Δ) Αναδείχτηκε η ανάγκη για κοινή σύμπραξη με τα σωματεία εργαζομένων, τους μικρομεσαίους ΕΒΕ για τα κοινά προβλήματα που απασχολούν τα φτωχά νοικοκυριά όπως είναι αυτά της υγείας, της παιδείας, της φοροληστείας κλπ

Ε) Υπήρξε δέσμευση των εκπροσώπων για ενίσχυση περισσότερο της προσπάθειας ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος στο νησί με τη δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα.

Αποφασίστηκε κινητοποίηση στα μέσα του Απρίλη για το θέμα της δακοκτονίας και της λειψυδρίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook