Δεν ήταν λοιπόν…. ιδέα σας αυτή η δυσοσμία που με το αεράκι γίνονταν εντονότερη. Ούτε τυχαίοι οι “αφροί” και οι κηλίδες στη θάλασσα που ο άνεμος έφερνε στα ρηχά της παραλίας – Νύχτα επαγγελματίες και κάτοικοι στους Αγ.Αποστόλους ρίχνουν βοθρολύματα που καταλήγουν στη θάλασσα

Χωρίς αιδώ και κανένα ενδοιασμό, ασυνείδητοι, στην καλύτερη περίπτωση για να γλιτώσουν λίγα ευρώ και στην χειρότερη απλά γιατί μπορούν, αδειάζουν λύματα από βόθρους και άλλες δραστηριοτητες σε αγωγό ομβρίων υδάτων που καταλήγει στη θάλασσα στους Αγίους Αποστόλους, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων. Εκεί δηλαδή, που ήδη κάποιοι και σε λίγο καιρό ακόμα περισσότεροι, κολυμπούν ανυποψίαστοι.

Τα μοναδικά ίχνη της παράνομης δραστηριότητας τους, είναι η έντονη δυσοσμία, που αν φυσάει αεράκι φτάνει μέχρι τους κολυμβητες και τους επισκέπτες του πάρκου και τα σημάδια υγρασίας κοντά στον αγωγό και στο φρεάτιο που βρίσκονται πίσω από το γήπεδο των Αγ.Αποστόλων (βλ.φωτο παρακάτω). Δυστυχώς, ο εντοπισμός του ρυπαίνοντα και της πηγής της ρύπανσης μπορεί να γίνει μόνο έπειτα από καταγγελία γειτόνων και τη στιγμή ή τουλάχιστον σε μικρό χρονικό διάστημα από τότε που έγινε η παροχέτευση των λυμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με μαρτυρίες, νύχτα κατά κύριο λόγο, για να μην γίνουν αντιληπτοί, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής που πιθανότατα δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ, παροχετεύουν τοποθετώντας μια μικρή ηλεκτρική υποβρύχια αντλία στον βόθρο, λύματα που καταλήγουν στην γνωστή παραλία, μέσα από αγωγό ομβρίων υδάτων. Με τον τρόπο αυτό, γεμίζοντας εν γνώσει τους ακαθαρσίες τη θάλασσα, γλιτώνουν το κόστος για την εκκένωση του βόθρου ή το τέλος σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, δηλαδή περίπου στα 80 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και 600 ευρώ για ένα χώρο 100 τετραγωνικών στη δεύτερη.

Στο παρελθόν η ΔΕΥΑΧ, είχε επιβάλει πρόστιμο που ανήλθε στο ποσό του 1,5 εκ. δραχμών σε ξενοδόχο που με τον ίδιο τρόπο μόλυνε με λύματα νερά παραλίας ενώ εργαζόμενοι της επιχείρησης, έφτασαν στο σημείο να “μοιράσουν” τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου σε κατοίκους προκειμένου να ειδοποιηθούν έγκαιρα και να “συλλάβουν” νύχτα, επ’αυτοφώρω, τον υπαίτιο της ρύπανσης. 

Η διαδρομή των λυμάτων 

Τα βοθρολύματα, που απορρίπτονται  τη νύχτα από σπίτια, ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία, οδηγούνται κατα σειρά από τον αγωγό που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, στο φρεάτιο μπροστά από το γήπεδο των Αγ.Αποστόλων και στη συνέχεια διοχετεύονται στον αγωγό που καταλήγει στην άκρη της παραλίας των Αγίων Αποστόλων

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Τεχνικός και Γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Κωνσταντίνος Στεργιάννης, κατά καιρούς αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά, παράνομης ρίψης βοθρολυμάτων, είτε σε ρέματα είτε στη θάλασσα ενώ επιπρόσθετα διαβεβαίωσε οτι η επιχείρηση θα πραγματοποιήσει αυτοψία στους Αγ. Αποστόλους.

“Μια κατηγορία είναι όταν κάποιοι έχουν ρέμα δίπλα τους. Συνήθως προσπαθούν βραδινές ώρες να διοχετεύσουν λύματα με αντλίες στο ρέμα, τα οποία θα καταλήξουν κάποια στιγμή στη θάλασσα. Την άλλη μέρα στην περιοχή θα υπάρχει μια μικρή υγρασία. Γίνεται κυρίως χειμερινούς μήνες γιατι τους καλοκαιρινούς είναι πιο εύκολο να γίνει μια αυτοψία. Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, που στην περιοχή είτε δεν έχει δίκτυο ακαθάρτων είτε έχει δίκτυο και δεν έχουν συνδεθεί, πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος σύνδεσης. Βράδυ συνήθως πάλι μπορεί να περάσουν λύματα σε έναν αγωγό ομβρίων. Κατά καιρούς έχουμε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς σπανίως οι γείτονες καταγγέλουν ευθέως και επώνυμα τέτοια περιστατικά. Πρέπει όμως ο κόσμος να μάθει να καταγγέλει αυτές τις περιπτώσεις”.

Χωρίς δηλαδή την βοήθεια του κόσμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να σταματήσουν την ρύπανση που προκαλούν ασυνείδητοι, θέτοντας μάλιστα και σε κίνδυνο την δημόσια υγεία όπως στην περίπτωση που τα λύματα καταλήγουν σε παραλίες ανοικτές στο κοινό. 

“Όταν γίνεται ρίψη λυμάτων σε αγωγό για να εντοπιστεί ο δράστης πραγματοποιείται ολόκληρη “αστυνομική” επιχείρηση. Μας έχει τύχει περίπτωση όπου κατά διαστήματα κάτοικοι μας κατήγγειλαν οτι τα φρεάτια τις νυχτερινές ώρες είχαν έντονη δυσοσμία. Κάποια στιγμή, είχαμε δώσει και αριθμούς κινητών μας στους κατοίκους, μας ειδοποίησαν αργά τη νύχτα, πηγαν εκεί εργαζόμενοι  μας και μπορέσαμε να δούμε τα ίχνη της  ρύπανσης και να βρούμε ποιοι μόλυναν”

Πρόστιμα ακόμα και σύλληψη στους παραβάτες

Τόσο η ΔΕΥΑΧ όσο και το Λιμεναρχείο επιβάλουν πρόστιμα στους παρανομούντες, ενώ οι λιμενικές αρχές (που αυτήν την περίοδο διεξάγουν προανάκριση για ρύπανση λόγω απόρριψης βοθρολυμάτων και κατσιγάρων στον Κλαδισό)  δικαιούνται να προχωρήσουν ακόμα και σε σύλληψη των δραστών.

“Στο κομμάτι της αποχέτευσης έχουμε βάλει  πολύ υψηλά πρόστιμα. Στην περίπτωση που κάποιος ρίχνει λύματα σε αγωγό ομβρίων υδάτων, η  επιβολή προστίμου γίνεται κατόπιν συνεδρίασης του ΔΣ και μπορεί να είναι πολύ υψηλό γιατί με τη ρύπανση προκύπτει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Στο παρελθόν έχουμε επιβάλει σε ξενοδοχείο πρόστιμο ύψους 1,5 εκ. δραχμών γιατί η ρύπανση που είχε προκληθεί ήταν μεγάλη και ο ιδιοκτήτης προέβαινε συνεχώς σε αυτήν την πρακτική. Σε περίπτωση ρίψης λυμάτων σε αγωγό ακαθάρτων τότε το πρόστιμο που επιβάλεται ισοδυναμεί με τα τέλη που θα πλήρωνε κάποιος για να συνδεθεί με το αποχετευτικό”, εξηγεί ο κ. Στεργιάννης προσθέτοντας οτι η δαπάνη για τη σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης δεν είναι μεγάλη ενώ έχει προβλεφθεί η εξόφλησή της να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 4 ετών..

“Για να συνδεθεί κάποιος στο δίκτυο, η συνολική δαπάνη είναι 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο δόμησης, δηλαδή για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών το τέλος σύνδεσης ανέρχεται στα 600 ευρώ και μπορεί να γίνει εξόφληση  σε 16 τριμηνιαίες δόσεις, σε διάστημα 4 ετών. Το κόστος δεν είναι μεγάλο μπροστά στο όφελος που προκύπτει για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τα δίκτυα ύδρευσης”, καταλήγει ο κ. Στεργιάννης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook