Οι πέντε βασικές δράσεις προκειμένου να βοηθηθεί η ένταξη των Ρομά στην κοινωνία, να προωθηθεί η στέγασή τους σε οικίες και η κατάργηση των καταυλισμών, προβλέπονται σε σχετικό σχέδιο που εκπονήθηκε.

Όπως αναφέρθηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο, Ελευθερία Αλιφιεράκη, στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ο δήμος Χανίων επειδή φιλοξενεί καταυλισμούς Ρομά οφείλει από το κράτος να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.

Όπως τονίστηκε στα Χανιά τα νοικοκυριά Ρομά που έχουν καταγραφεί είναι 19 στα Νεροκούρου, 11 στα Τσικαλαριά και 1 στις Μουρνιές

Οι προτάσεις που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης του δήμου Χανίων είναι:

  • Επιδότηση ενοικίου 
  • Κατάλληλος δημόσιος χώρος στον οποίο να τοποθετηθούν οικίσκοι
  • Διάφορες δράσεις στον τομέα εκπαίδευσης όπως εξατομικευμένα μαθήματα στα παιδιά και ενισχυτική διδασκαλία
  • Προτάσεις ώστε να προτάσσονται οι Ρομά σε κάποιες νέες προκηρύξεις
  • Δράσεις για περίθαλψη και υγείας όπως εμβολιασμοί και εξετάσεις

Τι προβλέπεται και ποιες οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με ενημέρωση υπηρεσιακών παραγόντων το ποια ακριβώς θα είναι τα κριτήρια ή τα χρήματα που θα δοθούν δεν έχει οριστεί επακριβώς καθώς είναι μια διαδικασία που πρώτα θα περάσει από τη Γενική Γραμματεία Ρομά η οποία θα συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλη την Ελλάδα και θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης σε συνεργασία και με τις περιφέρειες ώστε να γίνει διάθεση των χρημάτων.

Σε γενικές ωστόσο γραμμές:

  • Ο δήμος ουσιαστικά θα είναι ο εγγυητής ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν εκεί που πρέπει καθώς πρέπει να τηρούνται κριτήρια και υπάρχουν προϋποθέσεις. Για παράδειγμα για να είναι μια οικογένεια δικαιούχος θα πρέπει τα παιδιά της να πηγαίνουν στο σχολείο και να συνεχίζεται η φοίτησή τους χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Οι σύζυγοι να φροντίζουν να παρακολουθούν κάποια μαθήματα οικιακής οικονομίας και να φροντίζουν για θέματα υγιεινής ή τρόπου ζωής.
  • Είναι συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρούν προκειμένου να παίρνουν αυτό το βοήθημα που θα οδηγήσει στην κατάργηση των καταυλισμών και την ένταξή τους στην κοινωνία. Η επιδότηση ενοικίου είναι ένας σύντομος ουσιαστικά τρόπος προκειμένου αυτά τα μέλη να βρουν ένα σπίτι να φιλοξενηθούν από το να χτίσουν ένα σπίτι.
  • Πρέπει να βρεθούν δημόσιες εκτάσεις κοντά στον οικιστικό ιστό ώστε να τοποθετηθούν οικίσκοι. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν τέτοιοι δημόσιοι χώροι. Όμως θα γίνεται παράλληλα αυτή η διαδικασία με την επιδότηση ενοικίου.
  • Υπάρχει η πρόθεση επίσης, να ενταχθούν σε θέσεις εργασίας. Θα υπάρχει μια ποσόστωση για κάποιες θέσεις πρόσληψης. Επίσης, υπάρχουν ήδη δράσεις για την εκπαίδευσή τους.

Βασικά σημεία τοποθετήσεων

Στο δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Δ.Σ. Ρομά Κων/νος Τσέλιος ο οποίος ενημέρωσε για τη σύσταση του συλλόγου και την πρόθεση των Ρομά να πάρουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις προκειμένου να είναι ισοτιμοι με όλους πολίτες.

Τάσος Βάμβουκας

Είναι μια ομάδα που χρειάζεται βοήθεια. Αυτό το πρόγραμμα περιέχει και υποχρεώσεις και προοπτικές για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Δεν υπάρχει πρόθεση για την γκετοποίησή τους. Δεν αποκλείεται επίσης να βρεθούν κάποια οικόπεδα παράλληλα με την ενοικίαση στέγης.

Νάνσυ Αγγελάκη

Και στο παρελθόν είχαμε κάνει καταγραφές είχαμε κάνει όλα τα χαρτιά για προγράμματα και τελικά δεν έγινε τίποτα. Κατ’ ουσία είναι πάλι μια εκ νέου καταγραφή. Περίμενα να ακούσω ότι υπάρχει χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί μια λύση χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος. Ας μην είναι ένα πυροτέχνημα. Θεωρώ ότι όλα τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να διεκδικήσετε χρηματοδότηση.

Γιάννης Σαρρής

Στους καταυλισμούς πλημμυρίζουν, δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης, δεν υπάρχει αποχέτευση, υπάρχει διαρροή από το σχολείο, υπάρχουν χωματερές κα. Έχουν γίνει διάφορες απόπειρες για την αντιμετώπιση του θέματος και δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτή τη φορά γίνεται μια νέα προσπάθεια και είναι σημαντικό που οι άνθρωποι δημιούργησαν ένα σωματείο και αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Είναι μια αφετηρία οι προτάσεις αυτές. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν κατοικίες και όχι να δημιουργηθούν νέα γκέτο λόγω αποκλεισμού.

Σεραφείμ Ρίζος

Η εισήγηση από μόνη της είναι θετικό βήμα. Οι λύσεις όμως που προτείνει θα αποδειχθούν προβληματικές. Σε σχέση με την επιδότηση ενοικίου μπορεί να αποδειχθεί μια λύση χρονοβόρα, δεδομένου του προβλήματος της στέγασης που υπάρχει αυτή την περίοδο στα Χανιά. Μετά τη λήξη της επιδότησης τι θα γίνει; Επίσης, το ζήτημα της προϋπόθεσης ότι τα παιδιά τους θα συνεχίσουν να είναι στην εκπαίδευση. Χρειάζονται ευρύτερες ρυθμίσεις για την ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολείο. Θα το ψηφίσουμε θετικά θέτοντας όμως τις επιφυλάξεις μας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook