Στο transfer3.it.minedu.gov.gr πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για τις Μετεγγραφές Φοιτητών 2018. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Έως Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στις 12:00πμ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις Μετεγγραφές Αδερφών 2018. Οι αιτήσεις απευθύνονται στα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις Μετεγγραφές Αδερφών σε ΑΕΙ, μπορούν να επισκέπτονται την εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://transfer3.it.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό, χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password). Ο κωδικός χορηγήθηκε από τη Γραμματεία  του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εύδοξος, Ακαδημαϊκή Ταυτότητα) του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Μετά το πέρας της προθεσμίας αιτήσεων, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις Μετεγγραφές Αδερφών 2018.

Τα κριτήρια για τις Μετεγγραφές Αδερφών 2018

Αναλυτικότερα, ως προς τα κριτήρια μετεγγραφών, ισχύουν τα εξής:

α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του. Αυτό συμβαίνει υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του. Αυτό γίνεται υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα τμήματα ή σχολές της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.

δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

i. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

ii. Σε τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

iii. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

Διευκρινίσεις

Επίσης, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

Οι Μετεγγραφές Αδερφών 2018 επιτρέπονται μόνο για σχολές ή τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που είναι αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων εισαγωγής, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ. Ωστόσο, μόνο για φέτος (ακαδημαϊκό έτος 2017-18), δικαιούνται μετεγγραφής οι φοιτητές των ΤΕΙ στα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σύμφωνα με την αντιστοιχία τμημάτων που περιγράφει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής {άρθρ.5, ν.4521/2018 (A΄ 38)}.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή. Εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με στις κατηγορίες τέκνων των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαπών-αλλογενών, υπότροφοι αλλοδαποί – αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, υπότροφοι ομογενείς, καθώς επίσης και αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αυτή θα γίνει ηλεκτρονικά. Η συμπλήρωσή της γίνεται μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου. Εκεί, οι φοιτητές θα δηλώσουν την αντίστοιχη σχολή ή τμήμα και τα στοιχεία του αδελφού φοιτητή. Στην περίπτωση που ο αιτών διαθέτει περισσότερους του ενός αδέρφια φοιτητές, επιλέγουν ένα από αυτά. Ακόμη, στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι μετεγγραφής δεσμεύονται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά. Αυτά αποδεικνύουν την εγκυρότητα των δηλωθέντων στοιχείων.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα καταρτιστεί ονομαστικός πίνακας ανά σχολή ή τμήμα των αιτούντων τη χορήγηση μετεγγραφής. Η κυρωμένη από τον υπουργό απόφαση κύρωσης του πίνακα θα κοινοποιείται στις γραμματείες των σχολών/τμημάτων. Οι μετεγγραφέντες θα ενημερώνονται μέσω του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος. Μάλιστα, θα κληθούν να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος υποδοχής προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά.

Τέλος, οι γραμματείες των σχολών/τμημάτων θα ενημερώνουν τον υποψήφιο μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου του, εάν γίνεται δεκτός για εγγραφή στη σχολή/τμήμα υποδοχής, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή του από τη σχολή/τμήμα προέλευσης και την ολοκλήρωση της εγγραφής του στη σχολή/τμήμα υποδοχής.

Η υπουργική απόφαση, όπως υπεγράφη από τον υπουργό, είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά. Μπορείτε να τη δείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook