Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων ενημερώνει το κοινό για την Αφρικανική σκόνη και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Για ποιο λόγο είναι βλαβερή η Αφρικανική σκόνη;

Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία  όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους  των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο  βλαβερά.  Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm)  τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως  τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη;

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες. Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι,  οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που υπάρχει Αφρικανική σκόνη αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.  Όμοια οι επισκέψεις στους ιατρούς. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην Κρήτη μας λόγω της πιο κοντινής απόστασης με την Αφρική.  

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος;

Δύσπνοια, βήχας, βάρος ή πόνος στο στήθος, συριγμός, που δεν περνάνε με την αγωγή «ανακούφισης» που έχει δοθεί σε κάθε ασθενή ανάλογα με το νόσημα του.

Τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς;

Θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε άσκοπη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και οπωσδήποτε την άσκηση τις μέρες αυτές όσοι:
• πάσχουν  από αναπνευστικά νοσήματα και κυρίως από άσθμα και ΧΑΠ
• οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα
• οι ηλικιωμένοι
Να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους όπου τα κλιματιστικά να έχουν σωστά συντηρηθεί.
Να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή (όσοι πάσχουν από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα)
Να ενημερώσουν αμέσως τον πνευμονολόγο  ή τον καρδιολόγο τους εάν εμφανίσουν  συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook