Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το αλαλούμ των δηλώσεων σε σχέση με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το κόστος επιστροφής των αναδρομικών σε περίπου 200.000 συνταξιούχους υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου σε τοποθέτησή της, τόνισε ότι πρέπει να συνεννοηθεί με τους θεσμούς για την επιστροφή των ποσών ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος διαμήνυε ότι τα αναδρομικά ποσά θα επιστραφούν σύντομα ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων που υποβάλλουν κατά δεκάδες αιτήσεις στο ενιαίο επικουρικό ταμείο.

«Δε χρειάζεται να υποβάλλει κανείς καμία αίτηση για επιστροφή» τόνιζε χαρακτηριστικά ενώ υπενθύμισε ότι θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν όλα τα αιτήματά τους (όχι μόνο για την επιστροφή αναδρομικών).
«Εκτός τόπου και χρόνου στο υπουργείο Εργασίας» σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας :

«Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών. Αφ’ ενός, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι “θα” υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστροφή -ύστερα από αίτηση- των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Αφ’ ετέρου, η αρμόδια Υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προαπαιτεί συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου απαιτείται η συναίνεσή τους για την επιστροφή των κρατήσεων. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Είναι δικαίωμά τους να εκτίθενται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους θεσμούς. Αποτελεί απλά μια συνειδητή επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει, σήμερα κιόλας, να σταματήσει τις παράνομες περικοπές και να επιστρέψει άμεσα το σύνολο που έχει παρακρατηθεί στους δικαιούχους και μάλιστα χωρίς αίτηση!».

Το λάθος που έχει εντοπιστεί είναι το εξής:

Μειώσεις 3% ως 10% έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις από το 2011.Το 2016 έγινε επαναυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων. Παρόλα αυτά οι μειώσεις εξακολουθούν να υπολογίζονται στο παλιό άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερίσματος, αυτό του 2013 και όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων, αυτό που πραγματικά καταβάλλεται από το 2016 μετά το κούρεμα των επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook