Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που μεταξύ άλλων συνδέει το ύψος των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τα εισοδήματα του παραβάτη και καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας των ταξί, των εταιριών διαμεσολάβησης όπως είναι η taxibeat αλλά και της uber.   

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ενώ «παρών» δήλωσαν Χρυσή, Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. 

 Κατά την ακρόαση των επαγγελματικών φορέων στην Βουλή, ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος είχε επαινέσει τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου να περιορίσει την λειτουργία των εταιριών διαμεσολάβησης ταξί.   Από την άλλη πλευρά ωστόσο η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στον κ. Χρήστο Σπίρτζη για εξυπηρέτηση μικροσυνδικαλιστικών συμφερόντων της taxibeat που λειτουργεί με επαγγελματίες οδηγούς ταξί με την Uber που κινείται σε αδιαφανές καθεστώς.   

Επίσης, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ για το νομοσχέδιο Κώστας Καραμανλής όσο και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης εξήγησαν πως οι προωθούμενες διατάξεις όχι μόνο δεν περιορίζουν την λειτουργία της Uber αλλά την ευνοούν καθώς το εξάωρο που πρέπει να μεσολαβεί για την εξυπηρέτηση δύο πελατών γίνεται τρίωρο.   

Στις προβλέψεις που αφορούν στον ΚΟΚ έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις ύστερα από σχετικές παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής πάνω στο αρχικό κείμενο που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Υποδομών.   Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη ήθελε τα περιβόητη εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή προστίμων να μετατίθενται σε δεύτερο χρόνο με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί το ύψος των προστίμων να ορίζεται από υπουργική απόφαση.   

Έτσι διευκρινίζεται μέσα στο σχέδιο νόμου ότι τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40% στο σύνολό τους (με ορισμένες εξαιρέσεις) αλλά διπλασιάζονται για τους παραβάτες που εμφανίζουν εισόδημα από 50.001-100.000 ευρώ, ενώ τριπλασιάζεται για εκείνους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.  

Το ακέραιο του προστίμου θα καταβάλλουν μόνοι οι παραβάτες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις της Τροχαίας θα διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές για τον καταλογισμό των προστίμων, μέσω των οποίων (θα είναι διασυνδεδεμένες με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών) θα ενημερώνονται για την κατηγορία εισοδήματος στην οποία ανήκει ο παραβάτης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook