Αβάσιμες χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ περί «στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων» στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσε ξαφνικά χθες το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας «Ανατολή» -και αναπαρήγαγαν πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης- για την ύπαρξη στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων στα κινητά τηλέφωνα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Το Πεντάγωνο διαμηνύει ότι τα κινητά ήταν καθαρά. Σύμφωνα, δε, με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που μίλησαν στον ιστότοπο «iefimerida.gr», «η Τουρκία επιχειρεί κλιμάκωση στο ζήτημα των Ελλήνων κρατουμένων» καθώς «τα τρία κινητά που είχαν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί είχαν ερευνηθεί παρουσία του Ελληνα εμπειρογνώμονα από το ΥΠΕΞ και δεν είχε βρεθεί τίποτα». Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αμυνας έδωσε χθες στη δημοσιότητα επίσημες φωτογραφίες των δύο νέων.

Οπως μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» (Anadolu), βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στην εξωτερική μνήμη των κινητών τηλεφώνων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 23η μέρα στις τουρκικές φυλακές.

Αν και το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου μιλούσε για σχεδιαγράμματα, όπως αναφέρει στη συνέχεια οι έρευνες συνεχίζονται και είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το κατηγορητήριο που θα συντάξει ο εισαγγελέας. Επίσης, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο σε ένα μέρος του ψηφιακού υλικού και οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο Ελληνες αξιωματικοί είχαν μαζί τους δύο κινητά τηλέφωνα και ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο, ενώ για πρώτη φορά έγινε αναφορά και σε εξωτερική μνήμη. Πάντως οι τουρκικές Αρχές δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

Αρνητικό κλίμα

Εντύπωση όμως προκάλεσε πως η πληροφορία του πρακτορείου «Ανατολή» μεταδόθηκε την ώρα που έρχονταν πληροφορίες πως υπάρχει αρνητικό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, για τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ – είχε, μάλιστα, κυκλοφορήσει, μέσω του Bloomberg, το προσχέδιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας.

Τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα οι γονείς τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης παραμένουν προφυλακισμένοι από την 1η Μαρτίου, με την κατηγορία της παράνομης παρουσίας σε στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την προφυλάκισή τους και με την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας, όμως το δικαστήριο δεν είχε κάνει δεκτή την κατηγορία αυτή.

Επίθεση στη Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, έντονη επίθεση εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την Τετάρτη είχε καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν, αναφερόμενη στους πολλούς αμάχους ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε καλέσει την Αγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας.

Απαντώντας στην κ. Μέρκελ το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ, κάνει λόγο για «προπαγάνδα» και κακή πληροφόρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κατηγορώντας ότι αντιμετωπίζει τα γεγονότα με τα «μάτια των τρομοκρατών»! «Θεωρούμε απαράδεκτη την ατυχή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου στη γερμανική Βουλή, που βασίστηκε αμιγώς στην παραπληροφόρηση χωρίς να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Παρά το σκηνικό αυτό, θεωρούμε απολύτως περίεργο που κάποιοι σύμμαχοί μας συνεχίζουν να αντικρίζουν τα συγκεκριμένα γεγονότα μέσα από τα μάτια των τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που πρόσθετε ότι ο λαός του Αφρίν δεν απειλείται «εκτός από τις νάρκες και τα εκρηκτικά της κουρδικής πολιτοφυλακής» και ότι η τουρκική επιχείρηση στη Συρία γίνεται εναντίον των τρομοκρατών, «χωρίς να πλήττονται πολίτες».

Χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στα διμερή θέματα αλλά και τα θέματα της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook