Γαύδος, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι και Διονυσάδες μεταξύ των 18 νησιών και 150 βραχονησίδων που “γκριζάρει” η Άγκυρα

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο πολύ επικίνδυνης έντασης από την οποία είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ένα «θερμό» επεισόδιο ή αλλιώς ένα περιστατικό που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ιμια 2».

Οι δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου προχθές «γκριζάρουν» το μισό Αιγαίο ενώ ήρθε και η χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού, για να δείξει τις προθέσεις των γειτόνων.

Είναι πλέον εμφανές, και το φοβούνται τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί ότι ένα σκόπιμο «ατύχημα» από την πλευρά των Τούρκων θα μπορούσε να στήσει σκηνικό πολέμου στην περιοχή.

Η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει, στήνοντας σκηνικό των «Ιμίων 2» να διεκδικήσει ελληνικά νησιά και να «αναθεωρήσει» τη συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν «Τα Νεα» οι Τούρκοι έχουν κάνει «γκρίζα» 18 ελληνικά νησιά και πάνω από 150 βραχονησίδες. Μέσω της πίεσης και της πολεμικής απειλής θέλουν να βάλουν στο τραπέζι το νέο χάρτη των «γκρίζων» ζωνών.

Καθόλου τυχαία δεν είναι για παράδειγμα η χθεσινή παρενόχληση του ελικοπτέρου πάνω από τη Στρογγύλη την οποία θεωρούν δικό τους έδαφος. Και μαζί μ’ αυτήν διεκδικούν την κυριαρχία στους Φούρνους, το Αγαθονήσι, την Κίναρο, τις Οινούσσες, τη Γαύδος, το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και βεβαίως τα Ιμια.

Από Βορά προς Νότο οι τούρκοι διεκδικούν: ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ, ΦΟΥΡΝΟΙ, ΘΥΜΑΙΝΑ, ΑΡΚΙΟΙ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΚΑΛΟΛΙΜΝΟΣ, ΠΛΑΤΗ, ΚΙΝΑΡΟΣ, ΛΕΒΙΘΑ, ΓΥΑΛΙ, ΣΥΡΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ, ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ, ΓΑΥΔΟΣ.

Παράλληλα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και σε επίπεδο επιχειρησιακό. Με συνεχείς NAVTEX και ασκήσεις «κλειδώνουν» το Αιγαίο ενώ προχωρούν ακόμη και σε αποβατικές ασκήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών αλλά και η «προπαγάνδα» των τουρκικών ΜΜΕ.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί πως οι τουρκικές «αρχές» ανακάλυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν τους φυλακισμένους.

Την ίδια ώρα η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέµβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά άριστα πληροφορηµένες πηγές επιµένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ µέρους του Αµερικανού πρέσβη, µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσμευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αµερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδοµένη τη δηµιουργία θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιµίων, αλλά σε κατοικηµένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόµα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σηµείο είναι ότι δεν υπήρξε καµία εκδήλωση αµερικανικής πρόθεσης να ανακόψει µια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέµου δύο κράτη-µέλη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook