Η NASA ανακοίνωσε πως στις 22 Σεπτεμβρίου του 2135 υπάρχει πιθανότητα ένας αστεροειδής, ο Bennu, θα προσκρουστεί στη Γη απελευθερώνοντας ισχύ ίση με εκείνη που έχει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Για να προλάβει την όποια ανησυχία η NASA τόνισε πως έχει ένα σχέδιο, το HAMMER. Ο επικίνδυνος αστεροειδής θα αντιμετωπιστεί το με HAMMER (σφυρί στα ελληνικά), ήτοι ένα διαστημόπλοιο το οποίο είτε θα προσκρουστεί πάνω στον Bennu είτε θα τον χτυπήσει με πυρηνικά. Και τα δύο σενάρια θα μπορέσουν θεωρητικώς να απομακρύνουν τον επικίνδυνο αστεροειδή από τη Γη.

Το «σφυρί» δεν είναι αληθινό πρόγραμμα της NASA όμως. Είναι περισσότερο ένα σενάριο που βοηθά στην εξεύρεση των τεχνικών δυσκολιών που θα προέκυπταν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός τέτοιου διαστημοπλοίου.

Παρότι είναι σχετικά απίθανο το ότι ο Bennu θα χτυπήσει πράγματι τη Γη, είναι αναπόφευκτο πως κάποια στιγμή κάποιος αστεροειδής θα απειλήσει τον πλανήτη.

Το 2013, ένας μετεωρίτης περίπου 20 μέτρων χτύπησε το Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας. Ο μικρός αυτός αστεροειδής απελευθέρωσε ενέργεια τριάντα φορές μεγαλύτερη απ’ ότι η πυρηνική έκρηξη στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας τζάμια και τραυματίζοντας περίπου 1.500 άτομα.  

Οι μετεωρίτες όπως αυτός που έπεσε στο Τσέλιαμπινσκ είναι σχετικά κοινοί, και χτυπούν τη Γη ανά μερικά χρόνια. Ακόμη και μικρότεροι μετεωρίτες όμως μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Και αυτοί είναι συχνοί, όμως, ευτυχώς, πέφτουν συνήθως σε ωκεανούς και ακατοίκητες περιοχές.

Οι επιπτώσεις της πτώσης ενός κανονικού μεγέθους μετεωρίτη σε μία μεγάλη πόλη θα ήταν άκρως καταστροφικές. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να επέμβει δραστικά στην πιθανότητα πραγματοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου και μία αποστολή όπως το HAMMER θα ήταν η προτιμότερη.

Το πλέον σημαντικό στην αντιμετώπιση είναι η έγκαιρη προειδοποίηση. Αν μία μικρή ποσότητα δύναμης ασκηθεί στον αστεροειδή χρόνια πριν φτάσει στη Γη, μπορεί να αλλάξει την πορεία του και να αποφευχθεί ο κίνδυνος. Μία παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, αντιθέτως, θα απαιτούσε πιο ακραίες λύσεις.

Για το λόγο αυτό η NASA έχει ορίσει έναν «σερίφη» του διαστήματος, ο οποίος εργάζεται για το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας. Το εν λόγω γραφείο είναι υπεύθυνο για προγράμματα όπως το HAMMER, αλλά και παρατηρεί ότι κινείται προς τη Γη.

Το Γραφείο έχει ανακαλύψει περίπου 18.000 αντικείμενα κοντά στη Γη, 1.000 εκ των οποίων είναι μεγέθους άνω του ενός χιλιομέτρου. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα.

Επιστρέφοντας στον Bennu και απαντώντας το ερώτημα για το αν θα χτυπήσει τη Γη το 2135, όλα δείχνουν πως μάλλον δεν θα συμβεί. Αλλά ο πλανήτης θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπος με κάτι επικίνδυνο.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook