Μια από τις πολλές όμορφες ιστορίες που συμβαίνουν δίπλα μας και δεν γίνονται γνωστές

Δεν υπάρχουν μικρές πράξεις ανθρώπινης αλληλεγγύης. Ακόμα και το φαινομενικά “απλό” και “μικρό” όταν έχει να κάνει με τη βοήθεια στον συνάνθρωπο, μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Μια από τις πολλές αυτές περιπτώσεις και στα Χανιά που συνήθως δεν γίνονται γνωστές, είναι και η παρακάτω.

Πέρσι η θεατρική ομάδα ΑΡΕΝΑ ανέβασε μια παράσταση τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (ΚΙΦΑΧ) για να διενεργηθούν τεστ ΠΑΠ σε όλες τις γυναίκες της πόλης που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποβληθούν σε αυτή τη σημαντική εξέταση.

Οι άπορες γυναίκες που απευθύνθηκαν τότε στο Κοινωνικό Ιατρείο στα Χανιά για να κάνουν δωρεάν το τεστ ΠΑΠ ήταν πολλές, πάνω από 250. 

Το σπουδαίο είναι ότι μεταξύ των γυναικών αυτών που έκαναν την εξέταση, 4 διαγνώστηκαν με κακοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση όμως συνέβαλε στο να το αντιμετωπίσουν άμεσα, να το προλάβουν και να σώσουν τη ζωή τους.

Αν δεν είχαν διενεργηθεί αυτές οι δωρεάν εξετάσεις ΠΑΠ από το ΚΙΦΑΧ, αυτές οι γυναίκες δεν θα είχαν μάθει εγκαίρως ότι έχουν καρκίνο, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να κάνουν το τεστ. Θα το είχαν μάθει δυστυχώς, αργά όταν η κατάσταση δεν θα ήταν αναστρέψιμη.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o πρόεδρος του ΚΙΦΑΧ, Μανώλης Φραγκάκης:

“Πέρσι ήταν η δεύτερη φορά που έγιναν οι εξετάσεις αυτές από το ΚΙΦΑΧ σε άπορο πληθυσμό. Μετά το Πάσχα αναμένεται να κάνουν για τρίτη φορά τη δράση αυτή, με τη διαφορά ότι προσπαθούν αυτή τη φορά να συνδυάσουν το τεστ παπ με τη πιθανότητα διενέργειας και μαστογραφίας. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας και κάνουμε τεστ ΠΑΠ σε όλες τις άπορες ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορεί να μην πληρούν ακριβώς τα κριτήριά μας, αλλά δεν θα κλείσουμε την πόρτα γιατί είναι πολύ σημαντική εξέταση.”

Απίστευτο ενδιαφέρον – Φτάνουν κούτες με φάρμακα στα Χανιά από Γερμανούς, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους

Το ΚΙΦΑΧ, πρόκειται για μια δομή που παράγει σημαντικό έργο. Είναι αξιοσημείωτο πώς άνθρωποι από όλη την Ευρώπη στηρίζουν το έργο του Κοινωνικού Φαρμακείου στα Χανιά χωρίς μάλιστα αυτό να έχει κάνει μεγάλες κινήσεις για την προβολή της δράσης του.

Ενδεικτικό είναι ότι αύριο έρχονται κούτες με φάρμακα στα Χανιά που στέλνουν Γερμανοί!

“Ο κόσμος έρχεται και μας φέρνει φάρμακα τόσο από τα Χανιά, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το Σάββατο για παράδειγμα έρχονται αρκετές κούτες με φάρμακα από τη Γερμανία, από Γερμανούς πολίτες, όχι από Έλληνες που ζουν εκεί. Μας έρχονται κούτες από Ιταλία, από Λουξεμβούργο και από διάφορες άλλες περιοχές. Μάλιστα, εμείς έχουμε τη δυνατότητα αφού κάνουμε τη διαλογή να τα δώσουμε και σε άλλες δομές στα Χανιά που έχουν ανάγκη.” δηλώνει ο κ. Φραγκάκης

“Δεν είμαστε μόνοι μας” Σημαντική η οικονομική βοήθεια αλλά πιο σημαντική η ψυχολογική

Είναι πολύ σημαντικές οι εκδηλώσεις που γίνονται για τη στήριξη του έργου. Το κόστος που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλο, όπως αναφέρει ο κ. Φραγκάκης αν και το ΚΙΦΑΧ συνεργάζεταιμε μικροβιολογικά με παθολογικά εργαστήρια τα οποία κάνουν πολύ καλές τιμές στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η στήριξη αυτή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την οικονομική βοήθεια αλλά γιατί υπάρχει ένα πνεύμα αλληλεγγύης πολύ διαδεδομένο στα Χανιά.

“Η βοήθεια του κόσμου και δράσεις όπως οι παραστάσεις της Αρένας μας βοηθούν όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι το οποίο είναι σημαντικό, αλλά και στο ψυχολογικό, να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι υπάρχουν δηλαδή πολίτες που λένε ότι υπάρχει ένα Κοινωνικό Ιατρείο με κάποιους ανθρώπους που έχουν αφήσει το σπίτι τους, τη ζωή τους και είναι εκεί και έρχονται και μας ωθούν, μας δίνουν μια επιπλέον δύναμη. ίσως να ειναι και πιο σημαντικό από τα χρήματα γιατί έχει να κάνει με τη συνείδηση που δημιουργείται.” τονίζει ο κ. Φραγκάκης

Όλοι μπορούν να βοηθήσουν. Θυμίζουμε ότι και αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα 23-24-25 Μαρτιου στις 21:00, στο θέατρο Δημήτρης Βλησιδης, θεατρική ομάδα ΑΡΕΝΑ παρουσιάζει την παράσταση “Ψηλά από τη γέφυρα”, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ΚΙΦΑΧ.

Συνεχώς αυξάνονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη

Πρόκειται για άπορους, ανασφάλιστους ασθενείς, που δεν έχουν ΑΜΚΑ. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμετοχή τους στα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο συνολικά από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει καρτέλες σε 1300 ασθενείς.

“Το τελευταίο τρίμηνο δυστυχώς, έχουμε καινούριους ασθενείς. Σε μια πόλη όπως τα Χανιά που περισσότερο ακούμε τα κακά νέα παρά τα βλέπουμε, είναι μεγάλος αριθμός και αυτοί είναι μόνο στο Κοινωνικό Ιατρείο. Φανταστείτε ότι υπάρχουν άτομα που απευθύνονται και σε άλλες δομές όπως οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ορίζοντας, το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών. Ο αριθμός δηλαδή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είναι πολύ μεγαλύτερος.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook