Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δηλώνει πως έχει γίνει μάρτυρας έχει γίνει μάρτυρας «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας των Ρώσων»

Η Ρωσία προσφέρει στήριξη και εξοπλισμό στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν με πρόσχημα την παρουσία τζιχαντιστών στη χώρα, υποστηρίζει ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον δηλώνει ότι έχει γίνει μάρτυρας «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας των Ρώσων».

«Το αφήγημα που χρησιμοποιείται υπερβάλλει κατά πολύ όσον αφορά τον αριθμό των μαχητών της ISIS στη χώρα. Το αφήγημα αυτό χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν τη δράση των Ταλιμπάν και να να προσφέρουν υποστήριξη ως έναν βαθμό».  

Σύμφωνα με τον Νίκολσον, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στο Αφγανιστάν, πρόσφατα η Ρωσία διεξήγαγε μια σειρά αντιτρομοκρατικών ασκήσεων στα σύνορα Αφγανιστάν – Τατζικιστάν. Ο ελαφρύς εξοπλισμός που αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι διοχετεύεται στη συνέχεια στους Ταλιμπάν, λέει, επικαλούμενος μαρτυρίες των ίδιων των μαχητών.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προσφέρει εξοπλισμό στους Ταλιμπάν, παραδέχεται όμως ότι έχει έρθει σε συνομιλίες με την ομάδα για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού της ISIS, η οποία προσπαθεί να εδραιώσει βάση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Οι δηλώσεις του στρατηγού Νίκολσον έρχονται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ: η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση που καταλήγει ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook