Oρισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες – Η Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας

Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να ανακαλέσουν τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, μια κίνηση κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, μετά την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνταχθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, δήλωσαν πριν από λίγο τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Ανακαλείται για διαβουλεύσεις», ανέφερε ο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία είναι ο γερμανός Μάρκους Έντερερ. 

Παράλληλα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για την επίθεση, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

«Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης ρώσων διπλωματών ή την ανάκληση των δικών τους διπλωματών», ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα, οι 28 ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία βρίσκεται «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, σε αντίδραση για την επίθεση, για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα, τονίζοντας πως η ΕΕ θα καταβάλλει προσπάθειες να υπάρξει κοινή δράση για το ζήτημα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού, με τη γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε εδώ, αλλά επίσης πιθανόν και με επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε η Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την υποστήριξη την οποία της προσέφεραν οι ηγέτες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την κυβέρνηση του ΗΒ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πως η Ρωσία ευθυνόταν για την απόπειρα φόνου η οποία διαπράχθηκε στους δρόμους του Σάλσμπερι και πως δεν υπάρχει άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους.

«Η απειλή που εγείρει η Ρωσία δεν σέβεται σύνορα κι αποτελεί μια απειλή για τις αξίες μας. Και είναι σωστό το ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωνόμαστε για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook