Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ψαλιδίζοντας το ποσό της έκδοσης και επισπεύδοντας κατά μία εβδομάδα τη σχετική διαδικασία, θα προχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, όπως δημοσιεύει η enet.gr, που αρχίζει για ακόμη μία φορά ο Γολγοθάς των άδειων ταμείων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για το χρόνο καταβολής της έκτης δόσης, το Δημόσιο ετοιμάζεται για ακόμη ένα γύρο δανεισμού με έντοκα γραμμάτια. Ομως αυτή τη φορά το ποσό της έκδοσης θα είναι συγκριτικά μειωμένο στο 1 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν συνήθως μετά τις διακριτικές πιέσεις της τρόικας. Με εξαίρεση τη δημοπρασία του Αυγούστου, που το Δημόσιο ζητούσε να καλύψει μόνο 600 εκατ. ευρώ, όλες τις άλλες φορές το ποσό κυμαινόταν στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το περιβάλλον στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία είναι έντονα φορτισμένο, καθώς τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο καταγράφονται έντονες πιέσεις. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ λαμβάνοντας έγκαιρα τα μηνύματα των αγορών και διαβλέποντας ότι το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την 21η Ιουλίου έχει σχεδόν ανατραπεί, έκανε χθες έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες για την ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Ε.Ε.

Στην Ελλάδα η γενική επιδείνωση αντανακλάται στην υπερβολική απόδοση του διετούς ομολόγου.

Τοκογλυφία με διετές

Χθες η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου ξεπέρασε τα επίπεδα της τοκογλυφίας αγγίζοντας το 47,14%. Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο υποτίθεται ότι θα άμβλυνε τα επίπεδα κινδύνου των κρατικών τίτλων.

Ωστόσο η αδυναμία πιστής εφαρμογής των σταθεροποιητικών προγραμμάτων που εφαρμόζουν όλα πλέον τα «αδύναμα μέλη» της Ε.Ε εξαιτίας της ύφεσης πιέζει ολόκληρη την Ε.Ε. και έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. *

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook