Τα ελληνικά ιδρύματα της Τουρκίας αναμένεται να διεκδικήσουν 988 ακίνητα, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ανακοινώθηκε από τον Ρ.Τ. Ερντογάν. Τα 717 από αυτά βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και τα 281 στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Όλα τους φέρουν, σύμφωνα με το defencenet.gr τεράστια συναισθηματική και ιστορική αξία, ορισμένα είναι πραγματικά καλλιτεχνήματα και συγκαταλέγονται στα ωραιότερα κτίρια της Πόλης, ενώ πολλά έχουν και υπολογίσιμη οικονομική αξία, καθώς είναι παραθαλάσσια ή βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και σε ακριβές συνοικίες όπως το Μπέγιογλου. Η συνολική ακίνητη περιουσία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Σχολή του Γαλατά που θεωρείται σημαντικό απόκτημα για τους Έλληνες, 23 ελληνορθόδοξα κοιμητήρια, με μεγαλύτερα αυτά του Σισλί και του Πέραν, ένα μεγάλο οικόπεδο στο Καντιλί, μονές και άλλα αξιόλογα ακίνητα.

Οι υπόλοιπες μειονότητες της Τουρκίας διεκδικούν περίπου 400 κτίρια, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καθώς ο δρόμος μέχρι την τελική δικαίωση προβλέπεται μακρύς…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook