Ο Κρητικός μετεωρολόγος επισημαίνει πως το πρωί της Κυριακής οι άνεμοι θα είναι ασθενείς αλλά θα ενισχυθούν στην συνέχεια – Μεγάλη προσοχή για πυρκαγιές 

Πολύ έντονο φαίνεται να εξελίσσεται και πάλι το νέο κύμα μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης για την Κρήτη από την Κυριακή 25 Μαρτίου. Θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ – ΝΔ της χώρας, με κίνηση Βορειοανατολική  προς το Β. Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Β. Αφρικής.

Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού Χαμηλού (όπως εμφανίζεται στους διαδοχικούς χάρτες απεικόνισης των Βαρομετρικών συστημάτων) θα αποκαταστήσει και πάλι τους Νότιους ανέμους στο νησί μας , μία θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου δεν θα επηρεασθούν ιδιαίτερα μιας και η ενίσχυση των Νοτίων ανέμων αναμένεται να ξεκινήσει προς το μεσημέρι της Κυριακής (στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης) και  η ένταση τους θα φθάνει τα 3 – 4 Μποφώρ με τάση όμως ενίσχυσης από το απόγευμα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας,  φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 5 – 6 Μποφώρ , ενώ και πάλι οι μέγιστες εντάσεις κατά τόπους θα είναι υψηλότερες (ιδιαίτερα στα βόρεια).

Οι συνθήκες αυτές απαιτούν και πάλι μέγιστη προσοχή στην έναρξη μιας πυρκαγιάς η οποία ευνοείται να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει μεν από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις είναι ανεχτές και δεν αναμένεται και πάλι να επηρεάσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Αργότερα όμως (όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες μεταφοράς σωματιδίων – Αφρικανικής σκόνης) του Πανεπιστημίου Αθηνών (οι συγκεντρώσεις είναι σε : mgr/m² ) θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί μας, καθότι θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα, επιπλέον προσοχή χρειάζεται όμως και από τον καθένα μας. Δυστυχώς στην κατάσταση αυτή συγκλίνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα μεταφοράς σωματιδίων.

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις εμφανίζονται τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας και σε κάθε περίπτωση απαιτεί μέγιστη προσοχή. Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες , ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη και μετέπειτα.

Η θερμοκρασία την Κυριακή θα σημειώσει χαμηλές τιμές το πρωί με την ελάχιστη στους 11°C ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 23°C, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού.

Ο Εμμανουήλ Λέκκας είναι Μετεωρολόγος, MSc
meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook