Ανακοινώσεις – προσκλήσεις σωματείων για την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο Πρωτοδικείο Χανίων

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από σωματεία, τη Δευτέρα 26 Μάρτη στις 11πμ, στο Πρωτοδικείο Χανίων, με αφορμή την απόλυση εργαζόμενης-εγκύου και την περαιτέρω δικαίωση της απόλυσης αυτής με δικαστική απόφαση, με σκοπό την άμεση ανάκληση της απόφασης. 
Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο το οποίο επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού κυβέρνησης – εργοδοσίας – αστικού κράτους σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Δε συμβιβαζόμαστε με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στέλνει τη μητρότητα στο απόσπασμα, γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος.
Διατηρεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να απολύουν εγκύους. Η ΟΓΕ ξεκαθαρίζει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και των εργοδοτών δεν θα περάσει.
Η διεκδίκηση του κοινωνικού χαρακτήρα της μητρότητας και η έμπρακτη στήριξη της από το κράτος αποτελεί κομβικό αίτημα του ριζοσπαστικού γυναικείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συνιστά βασική προϋπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας και χειραφέτησης.
Δυναμώνουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και τα εργατικά σωματεία. Εντείνουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική εκπαίδευση Νομού Χανίων, καταγγέλει τη δικαίωση απόλυσης εγκύου και ζητά την άμεση ανάκλησή της.
ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26/3 ΣΤΙΣ 11:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση νομού Χανίων καταγγέλει τη δικαίωση απόλυσης εγκύου και ζητά την άμεση ανάκλησή της. Η εγκυμονούσα εργαζόμενη είναι μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων και απόλύθηκε από τους εργοδότες της με την αιτιολογία της μη ικανοποιητικής ανταπόκρισης στα καθήκοντά της λόγω της κατάστασής της. Το θέμα έφτασε στο Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση ήταν υπέρ της εργοδοσίας.
Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα του ότι η υλοποίηση στοιχειωδών λαϊκών αναγκών όπως η προστασία της μητρότητας είναι κόστος για τους εργοδότες και το κράτος τους, γι΄αυτό και τα μέτρα που παίρνουν σε όλα τα επίπεδα υγεία, παιδεία, εργασιακά, κοινωνική ασφάλιση είναι κατά των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος εγκύων εργαζόμενων γυναικών, που νομιμοποιεί την απόλυσή τους, από επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων. 
Γι΄αυτό το λόγο, μπροστά στην ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε δεν υπάρχουν ούτε ατομικές λύσεις, ούτε η ψευδαίσθηση ότι τα δικαστηρια και οι κοινοτικές οδηγίες θα μας διασφαλίσουν την ικανοποίηση των σύγρονων αναγκών, αφού τα πάντα είναι κομμένα και ραμμένα με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων. 
Η μόνη ρεαλίστική απάντηση σε αυτή την πολυμέτωπη επίθεση είναι η οργάνωση, η συλλογική δράση, μέσα από το σωματείο μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών που μας αξίζουν!!
Για την προστασία της μητρότητας να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
 Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
 Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
 Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
 Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
 Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.
 Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. 
 Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
 Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τις εργαζόμενες. Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook