Αφήνει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη το πρόγραμμα που έσωσε χιλιάδες παιδιά από την εγκληματικότητα και την ανέχεια

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 78 ετών, ο φημισμένος, καταξιωμένος και πολύ αγαπητός μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη το El Sistema, το πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης νέων στη Βενεζουέλα, που έσωσε χιλιάδες παιδιά από το έγκλημα και την ανέχεια και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Με μόλις εννέα μουσικούς, ο εμπνευσμένος Αμπρέου ίδρυσε το 1975 το El Sistema μέσα σε ένα γκαράζ. Από εκείνο το ταπεινό ξεκίνημα, το δίκτυο επεκτάθηκε σε περισσότερες από 300 χορωδίες και ορχήστρες και βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία και την Unesco.

«Με πολλή αγάπη και αιώνια ευγνωμοσύνη στον μέντορα και πατέρα του El Sistema» έγραψε ο φημισμένος μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ στο Twitter μία φωτογραφία του με τον Αμπρέου. Ξεκίνησε κι εκείνος χάρη στο El Sistema, απέκτησε τη μουσική του παιδεία χάρη στο πρόγραμμα και σήμερα διευθύνει σήμερα τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες.

Γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1939 στη μικρή πόλη Βαλέρα, στις Άνδρεις, ο Αμπρέου άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία εννέα ετών και στη συνέχεια μετακόμισε στο Καράκας για να σπουδάσει σύνθεση. Το 1975 ίδρυσε το Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles (Σύστημα Ορχηστρών Παιδιών κι Εφήβων), που θα γινόταν γνωστό απλά με το όνομα El Sistema, το Σύστημα.

Το παράδειγμα του Αμπρέου ακολούθησαν κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και κάποιες στην Ευρώπη, δίνοντας σε παιδιά από αδύναμα κοινωνικά περιβάλλοντα την ευκαιρία να μείνουν μακριά από την εγκληματικότητα και τον κύκλο της φτώχειας, να βρουν την κλίση τους και να εκπαιδευτούν μουσικά.

Ο Αμπρέου είχε ευρύτατη διεθνή αναγνώριση. Το 1993, του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της Ουνέσκο, ενώ το 2008, έλαβε το Principe de Asturias de las Artes, την κορυφαία τιμητική διάκριση της Ισπανίας.

«Ένας σπουδαίος πολίτης της Βενεζουέλας μας εγκατέλειψε. Ευχαριστούμε, Μαέστρο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, για την όμορφη κληρονομιά που αφήσατε στα παιδιά και στους νέους της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα. «Σας ευχαριστούμε για τη στοργή σας, για την ευκαιρία να συμβάλλουμε στο έργο σας. Θα σας έχουμε για πάντα στις καρδιές μας».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέτισε επίσης φόρο τιμής στον μουσικό. «Μας αφήνει σπουδαία κληρονομιά, ηθική και πολιτισμική», τόνισε. «Το έργο του μένει σε όλες τις γειτονιές της Βενεζουέλας.»

Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα, όπου ο Αμπρέου είναι γνωστός απλώς ως El Maestro.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook