Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά κατά του μνημονίου που τις επιτάσσει τάσσονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι που διενήργησε η Κάπα research για λογαριασμό για λογαριασμό της εφημερίδας Tο Βήμα της Κυριακής. Μικρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ, όπως συμβαίνει και με δύο ακόμα γκάλοπ στον κυριακάτικο Τύπο.

Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν πάντως σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα:

Στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,2%, η ΝΔ 21,8%, το ΚΚΕ 7,3% , ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,3%, η ΔΗΣΥ2,2% και το Άρμα Πολιτών 2,1%. «Άλλο κόμμα» δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 30,8%.

Το 56,2% επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, ενώ το 41,9% πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη σήμερα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, οι επιμέρους ερωτήσεις της έρευνας δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταλογίζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση είναι η αδυναμία της να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί στην τρόικα.

Μόνο το 24,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εφαρμογή του μνημονίου προχωρά κανονικά.

Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα (81,4%) δείχνει να πιστεύει ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το μνημόνιο δεν προσφέρουν εγγύηση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Διχασμένοι, τέλος, εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το αν ήταν θετικές (49,1%) ή αρνητικές (44,5%) οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου με τις οποίες εγκρίθηκε η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα 5,1% στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News: στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7% και το ΠΑΣΟΚ 18,6%.

Επίσης, οι ερωτηθέντες συμφωνούν με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είτε πριν από τις εκλογές (52,1%), είτε μετά από εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (56,4%).

Μικρότερο προβάδισμα στη ΝΔ, κατά 4,8%, δίνει δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 17,4% του δείγματος, η ΝΔ 22,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,9%.

Το 55% διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πριν από τις εκλογές ενώ το 67% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook