Η χρήση της Κρήτης σαν βάση για την  αποστολή 170.000m3  πόσιμου νερού κάθε 10 ημέρες προς τη Λιβύη αποτέλεσε την πρόταση του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Συνέδριο για την Υποστήριξη της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκαλούν σε τοπικό επίπεδο οι συνεχιζόμενες πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του, στη Λιβύη, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζονται από τη Βάση της Σούδας στα Χανιά.

Αποστολή νερού από τη Κρήτη στη Λιβύη

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κρήτη μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην ικανοποίηση των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν προκύψει στη περιοχή.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα από την αρχή που ξέσπασε η κρίση στη Λιβύη στάθηκε στο πλευρό των ανθρώπων που μάχονται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε ότι το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στη νέα εποχή που ανοίγεται για τη Λιβύη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Παπανδρέου, η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος αποστολής νερού  θα μπορέσει να καλύψει το 50% των αναγκών σε νερό του Λίβυου λαού, ενώ για μια ακόμη φορά τονίστηκε ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης για την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Συνέδριο για την υποστήριξη της «Νέας Λιβύης» πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπό τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Πρωθυπουργό της Μ/Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ συγκέντρωσε ηγετικές μορφές της Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης καθώς και προέδρους από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Την επισήμανση για το στρατηγικό ρόλο της Κρήτης  στη νέα εποχή που ανοίγεται για τη Λιβύη έκανε  και από το Κατάρ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, που συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ντόχα μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ.

Υπογραμμίζοντας δε τη γεωγραφική σπουδαιότητα της νήσου Κρήτης, πρότεινε την ανάδειξή της ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης για την Λιβύη.

Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για τις πτήσεις του ΝΑΤΟ προς  Λιβύη

Την ίδια ώρα που όλοι συμφωνούν για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη, έντονες αντιδράσεις δημιουργούνται σε τοπικό επίπεδο για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη περιοχή.

Την Παρασκευή μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων του Ακρωτηρίου, αποφάσισε τη  σύσταση μιας Επιτροπής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, η οποία θα μεταφέρει στους διοικητές των στρατιωτικών εγκαταστάσεων τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ακρωτηρίου για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πτήσεις του ΝΑΤΟ.

Η επιτροπή θα αναλάβει να επιδώσει σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους διοικητές που θα εκθέτει τα προβλήματα που δημιουργούν στους κατοίκους της περιοχής οι συνεχείς πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι, για την υγεία τους αλλά και για το περιβάλλον συνολικά.

Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμαδάκη