Στη συνάντηση συμμετείχαν και περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σταδίου, να λάβουν μέρος σε κάποιες από τις δραστηριότητες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαρτίου, στο Παγκρήτιο Στάδιο η πρώτη συνάντηση δικτύωσης των φορέων που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα  «Κοινωνική  ενσωμάτωση   προσφύγων, μέσω του αθλητισμού – FIT for ALL».

Στη συνάντηση συμμετείχαν και περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σταδίου, να λάβουν μέρος σε κάποιες από τις δραστηριότητες που εξελισσόταν εκείνη την ώρα και να ενημερωθούν για τις αθλητικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Ηρακλείου και τα συνεργαζόμενα  σωματεία. Στη συνέχεια και έχοντας όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή τους, οι ωφελούμενοι θα διαλέξουν το άθλημα ή την δράση στην οποία θέλουν να ενταχθούν,  για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα (ολόκληρο το 2018).  

Στόχος του «FIT for ALL», είναι η ομαλή ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού, των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο.   Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων και – κυρίως –  η χαρά των μικρών παιδιών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής γνωριμίας του Σαββάτου στο Παγκρήτιο, αποτέλεσαν την έμπρακτη επιβεβαίωση της κεντρικής ιδέας του προγράμματος – δηλαδή, ότι ο αθλητισμός, στην πιο αγνή του μορφή, ενώνει.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «FIT for ALL» συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, Κώστας Βαρδαβάς και Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Το «FIT for ALL» υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, μέσω των Αντιδημαρχιών Αθλητισμού,  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και την  Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου.

Στηρίζεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κρήτη «Προσωρινή Φιλοξενία προσφύγων», την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» και από Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε για το «FIT for ALL»: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την δυνατότητα του αθλητισμού να καταργεί τα σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, διδάσκοντάς τους τις αξίες της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της αρμονικής συνύπαρξης, ώστε οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη μας, να κοινωνικοποιηθούν ευκολότερα και να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας.  Είναι κάτι που το θεωρούμε καθήκον μας.

Είχαμε πει άλλωστε,  από την προεκλογική περίοδο ακόμα, ότι όλοι όσοι ζουν κάτω από τον ηρακλειώτικο ουρανό, έχουν για εμάς τα ίδια δικαιώματα. Και αυτό το τηρούμε απαρέγκλιτα και συχνά κόντρα στις αντιδράσεις εκείνων που επιμένουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο το χρώμα  ή την φυλή τους».  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook