Οριακά φιλική η Ελλάδα στην 32η θέση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Πορτογαλία διεκδικεί τον τίτλο της πιο φιλόξενη χώρας για ξένους: σχεδόν όλοι οι expats που ζουν εκεί (94%) δηλώνουν ότι είναι είναι ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά των ντόπιων προς τους ξένους. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται το Κουβέιτ που παραμένει στην τελευταία θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

13.000 expats από 188 χώρες συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της InterNations, του μεγαλύτερου δικτύου για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκτός της χώρας γέννησής τους. Μετά την Πορτογαλία, ακολουθούν η Ταϊβάν, το Μεξικό, η Καμπότζη, το Μπαχρέιν, η Κόστα Ρίκα, το Ομάν, η Κολομβία, το Βιετνάμ και ο Καναδάς.

1. Πορτογαλία

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 94%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 58%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 47%

Ανέβηκε 9 θέσεις από το 2016 και πλέον η Πορτογαλία κατέκτησε τον τίτλο της πιο φιλόξενης χώρας για ξένους. Μια Αυστραλέζα δήλωσε ότι «Οι ντόπιοι είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί», ενώ ένας Ολλανδός δήλωσε ότι «οι άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».

2. Ταϊβάν

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 86%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 61%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 30%

Σχεδόν το ένα τρίτο των expats συμφωνούν ότι οι Ταϊβανέζοι είναι φιλόξενοι (73%) παρά απόμακροι (8%). Όπως είπε μια Αμερικανίδα, «Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά φιλικοί και φιλόξενοι προς τους ξένους».

3. Μεξικό

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 87%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 73%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 39%

Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς νέες φιλίες στο Μεξικό, με το 30% να κάνει παρέα με ντόπιους. Ένας Αμερικανός, σχολίασε το πόσο του του αρέσει το «πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστείς και οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί».

4. Καμπότζη

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 92%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 59%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 23%

Η Καμπότζη πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό (39%) όσον αφορά το πόσο οι ξένοι αισθάνθηκαν «σαν στο σπίτι τους», όταν μετακόμισαν εκεί.

5. Μπαχρέιν

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 86%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 55%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 11%

Περίπου επτά στους δέκα (69%) βρίσκουν τους κατοίκους φιλικούς, ενώ ένα 73% νοιώθει «σαν στο σπίτι του» στην εγχώρια κουλτούρα. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι όλοι οι ξένοι μπορούν να κινηθούν με ευκολία χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν τη γλώσσα. Όπως είπε ένας expat από τις ΗΠΑ, «Το Μπαχρέιν είναι ένα όμορφο χωνευτήρι από διάφορες κουλτούρες».

6. Κόστα Ρίκα

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 87%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 78%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 48%

Ανάμεσα σε 65 χώρες, η Κόστα Ρίκα είναι ο νούμερο ένα προορισμός όσον αφορά το να κάνει κανείς ντόπιους φίλους.

7. Ομάν

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 86%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 60%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 12%

«Το Ομάν είναι πολύ φιλικό στους expats. Οι ντόπιοι είναι ζεστοί και φιλόξενοι», είπε ένας Ινδός που ζει στο Ομάν, κάτι με το οποίοι οι περισσότεροι expats τείνουν να συμφωνούν: πάνω από το ένα τρίτο τους βρίσκει φιλόξενους (73%).

8. Κολομβία

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 87%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 62%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 33%

Μία από τις 10 πιο φιλόξενες χώρες αφού οι expats στην Κολομβία βρίσκουν ότι είναι εύκολο να προσαρμοστούν στη χώρα (81%). Όπως είπε ένας expat από την Ολλανδία, «είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν».

9. Βιετνάμ

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 83%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 56%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 16%

«Λατρεύω τη φιλική διάθεση της πόλης», είπε ένας expat από τη Νότιο Κορέα, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι είναι κυρίως καλοί και ευγενικοί». Πάνω από τους μισούς expats μάλιστα, σκοπεύουν να μείνουν για μια πενταετία.

10. Καναδάς

Φιλική προσέγγιση προς τους ξένους: 81%

Ευκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων: 43%

Πιθανότητα να μείνουν εκεί για πάντα: 45%

«Είναι ανοιχτόμυαλοι, ανεκτικοί και καλοπροαίρετοι», είπε για τους Καναδούς ένας Γάλλος expat. Αξιοσημείωτο το μεγάλο ποσοστό (45%) των ανθρώπων που σκέφτονται να μείνουν για μια ζωή.

Τα πιο αφιλόξενα μέρη

Σε αντιδιαστολή με τις πιο φιλικές, το Κουβέιτ αποδείχθηκε και πάλι εξαιρετικά αφιλόξενο, με έναν Ινδό να αναφέρει «μια αυξημένη αντί-expat αντιμετώπιση από τους ντόπιους». Η Ελβετία (63η) και η Αυστρία (64η) επίσης δεν έλαβαν πολύ καλές κριτικές, καθώς έλαβαν αντίστοιχα 30 και 35% αρνητική κριτική. Ένας Ιταλός σχολίασε τους Αυστριακούς ως «ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για νέες παρέες», ενώ ένας Μεξικανός χαρακτήρισε τους Ελβετούς ως «κλειστούς και δύσκολους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook