Διασταυρωτικούς διοικητικούς ελέγχους για να διαπιστώσει εάν δηλώνονται ψευδώς αγροτεμάχια στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), θα διενεργήσει εκτεταμένα από φέτος και από ένα ποσό ενίσχυσης και πάνω ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του, Θανάση Καπρέλη, κατά τη Συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

 Κι αυτό αποφασίστηκε μετά τα ευρήματα ελέγχου που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 182 παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δήλωναν αγροτεμάχια επιλέξιμα για συνολικό ποσό πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιδότησης, με δύο μοναδικούς αριθμούς κινητού τηλεφώνου και οι 167 εξ αυτών δεν είχαν καν υποβάλει Ε9 στην Εφορία!

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του για το θέμα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των παραγωγών τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι “εκ των πραγμάτων η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ έχει σχέση με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, καθώς αφορά τις εκτάσεις που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ. Για να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο μέτρο είχαμε δεχθεί σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν αυτό το γεγονός, έχουμε εδώ και την επιστολή, όπου αναφέρει ότι επειδή πιθανολογείται στην εν λόγω υπόθεση απάτης εις βάρος του Δημόσιου θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια αμελητί.”

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου μίλησε για την απόφασή του, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και μιλούσε ουσιαστικά για προσωρινή αναβολή της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τουλάχιστον για όσους δεν είναι ιδιοκτήτες των χωραφιών που καλλιεργούν και δηλώνουν στο ΟΣΔΕ: “Θα πρέπει να καλέσουμε τους αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις με τον ΑΤΑΚ. Όντως υπήρξαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα μισθωμένων αγροτεμαχίων και αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη διαδικασία. Θέλω να είναι σαφές ότι απόφασή μας είναι να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των εκτάσεων. Όχι μόνο για τους καταλογισμούς, αλλά και γιατί αυτό επιβάλει το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Καπρέλης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το ποιους αφορά το πρόβλημα με τον ΑΤΑΚ: “Έχουμε στην Ελλάδα συνολικά 6,5 εκατ. αγροτεμάχια επιλέξιμα για ενίσχυση. Από αυτά, τα 3 εκατ. δηλώνονται ιδιόκτητα. Σε αυτή την περίπτωση ο ΑΤΑΚ θεωρείται επιβεβλημένος και δε θα υπάρξει πρόβλημα στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς ήδη ετοιμάζουμε ειδική εφαρμογή όπου θα μπορεί να μπαίνει ο αγρότης ή το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων με το ΑΦΜ του αγρότη και να κατεβαίνει αμέσως ο ΑΤΑΚ, χωρίς ταλαιπωρία.

Τα 3,2 με 3,3 εκατ. αγροτεμάχια δηλώνονται ως μισθωμένα. Σε αυτά έχουμε δύο κατηγορίες:

Το 85-90% είναι με μισθωτήρια που έχουν λήξει, ενός έτους.

Τα υπόλοιπα είναι με πολυετή μισθωτήρια.

Έχουμε κατηγοριοποιήσει ήδη ορισμένες περιπτώσεις που έχουμε εξαιρέσει και θα προστεθούν κι άλλες εξαιρέσεις, στην πορεία της εξέλιξης των αιτήσεων.

Για τα ετήσια μισθωτήρια πρέπει να πούμε ότι, με βάση τον αστικό κώδικα δεν υφίσταται ετήσιο συμβόλαιο για αγροτεμάχιο, μόνο 4ετές και πάνω.

Σε κάθε περίπτωση όλοι θα υποβάλουν δηλώσεις, δεν θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις κανενός και θα τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την επόμενη περίοδο υποβολής των αιτήσεων (2019). Θέλουμε να μπει μία τάξη πλέον, γιατί οι καταγγελίες που υπάρχουν μεταξύ ιδιοκτητών ή φερόμενων ιδιοκτητών και μισθωτών ήταν γύρω στις 200 πριν 3-4 χρόνια, τώρα ξεπερνούν τις 600.”

Ο κ. Καπρέλης στη συνέχεια προχώρησε και σε αποκαλύψεις λέγοντας ότι όλο το πρόβλημα προέκυψε μετά την ανακάλυψη 100 πλαστών μισθωτηρίων σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενήργησε έλεγχο σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδας και βρήκε ότι 128 άτομα δήλωσαν παρόμοιες εκτάσεις, με δύο κινητά τηλέφωνα και πήραν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ενισχύσεις. Οι 15 ήταν εντάξει, μετά από επικοινωνία με τη ΔΟΥ, οι υπόλοιποι όμως δεν είχαν υποβάλει καν το Ε9, που σημαίνει ότι δεν είχαν στην κατοχή τους κάποιο περιουσιακό στοιχείο δηλωμένο.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Αποστόλου για τον ΑΤΑΚ

“Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα, το θέμα του ΑΤΑΚ, το οποίο έχει άμεση σχέση και με τη νέα ΚΑΠ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ενισχύσεων σχετίζονται πάντα και με το σημαντικό θέμα των εκτάσεων που δηλώνονται στον ΟΣΔΕ.

Όπως γνωρίζετε, είχαμε δεχθεί σύσταση από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, πράγμα που μας οδήγησε στην απόφαση να καλέσουμε τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων και γιαυτό, όπως ανακοίνωσα την Παρασκευή, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη διαδικασία.

Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπεί τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων.

Όχι μόνον επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook