Τα πρωτεία στις αναπηρικές συντάξεις φαίνεται πως έχει η Κρήτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα ταμεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος».

Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν νομοί της χώρας όπου καταγράφεται διπλάσιο ποσοστό αναπήρων σε σχέση με άλλες περιοχές.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

Αναπηρικές που δίνει το ΙΚΑ:

Το Ηράκλειο κρατά την πρώτη θέση στις αναπηρικές συντάξεις που δίνονται από το ΙΚΑ με ποσοστό 20,4%. Ακολουθεί, όχι μια άλλη περιοχή της Ελλάδας, αλλά τα Χανιά με  ποσοστό 19,8% και έπειτα τα Γρεβενά με 19,2% και η Πρέβεζα με 19,1%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αθήνα (8,9%) και ακολουθούν η Φωκίδα (10,3%) και η Βοιωτία (10,4%).

Αναπηρικές από τον ΟΓΑ

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις που δίνονται από τον ΟΓΑ,  με τα Χανιά να ανεβαίνουν στην πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων (25,1%!).

Ακολουθεί το Ρέθυμνο με 24,7% και ότι …απομένει μοιράζεται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Κεφαλονιά (9,4% και στη Σάμο – (9,3%).

Αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης

Οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν σε σαρωτικές  αλλαγές στο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία. Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και στο Δημόσιο, προκειμένου να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους «μαϊμού».

Για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του.

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook