Συνέντευξη για τα θέματα που απασχολούν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και για μείζονα θέματα της Κρήτης, παραχώρησε στο Flashnews.gr ο Γραμ. Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για το Μακεδονικό ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εντάσεις που έχουν προκύψει στο Αιγαίο με την Τουρκία, κατακεραυνώνοντας την Κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγω για ανευθυνότητα όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Ο κος Αυγενάκης, ερωτώμενος για την κράτηση  των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, είπε  ότι ο η Κυβέρνηση δεν προνόησε ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό.

Για τον ΒΟΑΚ, στη συνέντεξη του είπε ότι πρόθεση της Ν.Δ είναι “να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ με βασική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Η δέσμευσή μας είναι απόλυτη: το έργο θα προχωρήσει άμεσα και με τον πλέον επωφελή για τους πολίτες τρόπο.”. Στην ίδια ερώτηση δε για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την κατασκευή του έργου ανέφερε ότι η εξαγγελία αυτή έγινε προκειμένου η Κυβέρνηση να κερδίσει τις εντυπώσεις. 

Το 2018 μπήκε με το «άνοιγμα» του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ  και με μια επιδείνωση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία. Σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ποια είναι η θέση της ΝΔ;

Tο 2018 έχουμε πλήρη αναζωπύρωση τριών βασικών ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας: Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια. Με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν επιδεινωθεί, αφού με προχειρότητα και ανικανότητα ακολουθεί μια επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη στάση. Η εξωτερική πολιτική δεν χτίζεται με το «πάμε και βλέπουμε».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση Σκοπιανής δημοσιογράφου, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, να εκπροσωπεί την «Γκόρνα Μακεδονία»: Έδωσε μια ασόβαρη απάντηση σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Επιβεβαίωσε έτσι, για άλλη μια φορά, πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα. Τον καλέσαμε -και τον καλούμε- να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση ως προς το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, κατά πόσο σας ανησυχεί η αύξηση της έντασης, τόσο σε ότι αφορά στην κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών, όσο και στο θέμα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο.

Η Τουρκία ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια αναθεωρητική και επεκτατική στρατηγική. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο – ιδίως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας – υπάρχει μια έξαρση επιθετικότητας, χαρακτηριστικές εκφάνσεις της οποίας αποτελούν οι πειρατικές ενέργειες στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., ο εμβολισμός σκάφους του Λιμενικού μας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και η σύλληψη και παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνά και να είναι διαρκώς προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Και για να το πούμε με τρεις λέξεις. Πάντα σε καιρούς που είναι απρόβλεπτοι χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία, αλλά και αυτοπεποίθηση και ενότητα την οποία παραδόξως δεν επιδιώκει η κυβέρνηση ακόμη και στα εθνικά ζητήματα.

Κατά πόσο σας ανησυχεί η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης;

Πρώτα απ’ όλα, με μια σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση, αντί να προνοήσει για να μην δοθεί καμία αφορμή στην Τουρκία, βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα. Επιπλέον, για αρκετές μέρες υποβάθμισε τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν αντιμετώπισε το περιστατικό άμεσα, αποφασιστικά και κυρίως συντονισμένα. Θυμίζουμε ότι την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί μας –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – βρίσκονταν ήδη από τις πρώτες μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους», ενώ ο αναπληρωτής του τον άδειαζε καταλογίζοντάς του «υπερτροφικό λόγο». Η αλλοπρόσαλλη αυτή στάση επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η μισή Κυβέρνηση χαρακτήριζε το θέμα «διμερές», ενώ η άλλη μισή «διεθνές». Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση  ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Κάτι που έλεγε ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. προ δεκαημέρου, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα Μ.Μ.Ε. απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην Πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση προτάσσει την αναμενόμενη «έξοδο» από τα μνημόνια και την απαρχή της εξόδου από την οικονομική κρίση. Συμμερίζεστε την άποψη πως η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται;

Το «success story» εξόδου από τα Μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα. Το 3ο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ήταν ένα πρόγραμμα αχρείαστο, αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Και ξεκινάει το 4ο Μνημόνιο, με ψηφισμένα πρόσθετα μέτρα για το 2019-2020 ύψους 5,2 δις ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου και με μία πρωτοφανή πρωτοτυπία: ότι περιέχει δεσμεύσεις χωρίς χρηματοδότηση. Oι διεθνείς αγορές μπορεί να είναι πιο απαιτητικές από την τρόικα και να απαιτούν πολύ σκληρή πειθαρχία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο η Ελλάδα να μπορέσει να αρθρώσει ένα πειστικό αφήγημα για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Mόνο η ΝΔ έχει αυτό το ξεκάθαρο όραμα ως προς το τι χρειάζεται να γίνει, ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον.

Συχνά αναφέρεστε στην κατάσταση ανομίας που επικρατεί κυρίως στην Αθήνα και όχι μόνο. Πως θα αντιμετωπίσει τα περιστατικά βίας η ΝΔ και γιατί υπήρχαν και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά;

Πλέον η έννοια της ασφάλειας έχει δύο επίπεδα: τη δημόσια τάξη και τη σταθερότητα στα γεωπολιτικά μας ζητήματα. Για τη ΝΔ, αποτελούν άμεση προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας. Η ασφάλεια του πολίτη είναι μια πάρα πολύ σημαντική αξία. Η ελευθερία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ασυδοσία. Με την ανοχή της Κυβέρνησης, η βία και η ανομία επεκτείνονται από το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η ΝΔ θα σταματήσει τα φαινόμενα αυτά την επομένη κιόλας των εκλογών. Η πολιτεία δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας. Οι πολίτες θα προστατεύονται, θα αισθάνονται ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές τους.

Ποια είναι η θέση σας σε ότι αφορά στην κατασκευή ενιαίου νέου ΒΟΑΚ από Κίσσαμο μέχρι Σητεία ή σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για Χανιά μέχρι Αγ. Νικόλαο και βλέπουμε.

Η Κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια τακτική της «κωλοτούμπας» και εμπαίζει τους πολίτες. Αδιαφορεί για την ουσία και θέλει να κερδίσει επικοινωνιακά τις εντυπώσεις. Ο κ. Τσίπρας (21/09/2017) είχε ανακοινώσει ότι εντός του Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινούσε η δημοπράτηση για τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ. Ουδέποτε προκηρύχθηκε. Εν συνεχεία, ο κ. Σπίρτζης διαψεύδοντας τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη της διαδικασίας προ-επιλογής αναδόχων, που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ, ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου. Ακολούθως, ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (02/2018), ανέφερε ότι θα βελτιωθεί η χάραξη και παράλληλα θα «τρέξει» η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού.  Ο κ. Σπίρτζης προσπαθεί να βρει μεθόδους για να καλύψει το ανύπαρκτο έργο του αγνοώντας τα προβλήματα που θα προκύψουν στη συνέχεια. 

Ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Κίσσαμος–Σητεία είναι κομβικής σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι θέμα ασφάλειας και ανάπτυξης. Καταρχάς, είναι αναγκαία η Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας που να αναλύει όλα τα δεδομένα, όπως κυκλοφοριακοί φόρτοι και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ με βασική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Η δέσμευσή μας είναι απόλυτη: το έργο θα προχωρήσει άμεσα και με τον πλέον επωφελή για τους πολίτες τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια, μεταποιητικές μονάδες της Κρήτης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες στον τομέα της εξωστρέφειας για την εξαγωγή τοπικών προϊόντων. Πως μπορεί να βοηθηθεί από την πολιτεία αυτή η προσπάθεια;

Η Κρήτη παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Η μεταποίηση αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την πραγματοποίηση του μεγάλου ποιοτικού άλματος σε ανταγωνιστικές, δυναμικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ  ως προς τις εξαγωγές σε σχέση με το ΑΕΠ. Η εκτίναξη των ελληνικών εξαγωγών είναι βασικός μοχλός για μια βιώσιμη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας. Μετά από 3 χαμένα χρόνια πρέπει άμεσα να γίνει μια νέα αρχή με μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εξωστρεφούς εμπορικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Το σχέδιο μας, πέραν του προγράμματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνει και διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενεργοποίηση του έργου για την ενιαία θυρίδα, που απλοποιεί τις διαδικασίες εξαγωγών σε όλη τη χώρα, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα και προτεραιότητα στην ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.  

Xρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειάζεται να μειώσουμε τους φόρους και να περιορίσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Όλες οι πτυχές του προγράμματος μας είναι καλά σχεδιασμένες και θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Χρειαζόμαστε ένα προβλέψιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, χρειαζόμαστε λιγότερες ρυθμίσεις και ένα επενδυτικό περιβάλλον πολύ πιο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές. Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε: μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια. Αυτές θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις μας στον φορολογικό τομέα που θα συνδυαστούν με μεγάλη απλοποίηση του φορολογικού μας κώδικα και της φορολογικής μας νομοθεσίας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook