Οδηγία της ΕΕ αλλάζει τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό ποιότητας του ελαιολάδου που πλέον θα υποβάλλεται και σε τεστ γευσιγνωσίας 

Ζητήματα που αφορούν την ποιότητα του ελαιολάδου και πώς αυτή θα σχετίζεται πλέον με τα ελαιουργεία, αλλά και ειδικά θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες των ελαιουργείων του νομού Χανίων, όπως ο οικονομικός απολογισμός για το 2017 και περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν την λειτουργία τους, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων.

Στη συνέλευση έγιναν σημαντικές επισημάνσεις όσαν αφορά νέα δεδομένα που επηρεάζουν την λειτουργία των ελαιουργείων αλλά και γενικά την παραγωγη ελαιολάδου με σημαντικότερη ίσως αυτή που αφορά στις μεταβολές όσον αφορά τα στάνταρ ποιότητας του ελαιολάδου αλλά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Χαιρετάκης επεσήμανε οτι υπάρχει πλέον μια καινούρια οδηγία για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου σύμφωνα με την οποία, εκτός από τους οργανοληπτικούς ελέγχους που καθορίζουν πχ την οξύτητα του παραγόμενου προϊόντος, το ελαιόλαδο θα “υποβάλλεται” σε τεστ γευσιγνωσίας προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προς την ποιότητά του (έξτρα παρθένο, παρθένο κτλ).

(ο πρόεδρος του συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης)

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια “παραφωνία”στη γεύση του ελαιολάδου τότε, ακόμα και αν έχει “περάσει” τον οργανοληπτικό έλεγχο, τότε αμέσως θα υποβιβάζεται ο χαρακτηρισμός της ποιότητάς του.

“Πέρα από τον οργανοληπτικό έλεγχο θα γίνεται και πάνελ τεστ που σημαίνει οτι τα ελαιόλαδα θα εξετάζονται όσον αφορά και την γεύση τους. Αν υπάρχουν ελαττώματα στη γεύση, παρόλο που μπορεί να τηρούν τα στάνταρ οξύτητας κτλ, τότε αυτόματα τα ελαιόλαδα αυτά θα χάνουν το χαρακτηρισμό “έξτρα παρθένο” και θα μπαίνει στην κατηγορία “παρθένο” ή “βιομηχανικό””, σημείωσε ο κ. Χαιρετάκης.

Τι μπορεί να χαλάσει τη γεύση;

Ο κ. Χαιρετάκης επεσήμανε οτι οι παράγοντες που μπορεί να χαλάσουν την γεύση του ελαιολάδου είναι πολλαπλοί.

“Μπορεί να τη χαλάσουν αν οι ελιές είναι πολλές μέρες στα τσουβάλια, η υψηλή θερμοκρασία του ελαιουργείου, η κακή αποθήκευση στο ελαιουργείο ή στα ράφια”

Επομένως, το ελαιουργείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό προϊόν, στο χαρακτηρισμό του ελαιολάδου, στην ποιότητά του και τελικά στην τιμή του.

Η αιτία για αυτήν την μεταβολή στα στάνταρ ποιότητας είναι οτι εντοπίστηκαν λάδια με προβλήματα στη γεύση και έτσι διεθνώς ποια θα ακολουθείται αυτή η πρακτική.

Στα ελαιουργεία το κόστος για την τήρηση περιβαλλοντικών κριτηρίων

Στα Χανιά υπάρχουν 90 ελαιουργεία που λειτουργούν υπό καθεστώς οικονομικής πίεσης, κάτι που στο μέλλον αναμένεται να οξυνθεί καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Χαιρετάκης, οι περιβαλλοντικοί όροι γίνονται πολύ αυστηροί ενώ το κόστος για την τήρησή τους το επωμίζονται οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων.

Το κόστος δε λειτουργίας των ελαιουργείων είναι σταθερό, ενώ από την άλλη μεριά, εξαιτίας των διακυμάνσεων στην τιμή του ελαιολάδου, τα έσοδα δεν είναι σταθερά και επομένως τίθενται θέματα βιωσιμότητας.

Τα περισσότερα ελαιουργεία, όπως τόνισε ο κ. Χαιρετάκης,  είναι εναρμονισμένα με περιβαλλοντικά κριτήρια, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα θέματα όσον αφορά την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook