Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Mαρτίου 2018, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Mαρτίου 2018, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κα Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα της αρμοδιότητάς της και συγκεκριμένα για:

α) Τις ενέργειες και προσπάθειες που καταβάλει για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Ρέθυμνο, μέσω συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις κρουαζιέρας, όπως της έκθεσης «SEATRADE CRUISE GLOBAL 2018» που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι, διεκδικώντας δυναμικά μερίδιο της σημαντικής αγοράς του megayachting, στα πλαίσια επαφών της οποίας κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας με πολυτελούς κατασκευής πλοία μεσαίου μεγέθους (έως 140 μ), να εντάξουν στο πρόγραμμα τους το Ρέθυμνο. 

Στη συνέχεια η κα Ε. Κουτσαλεδάκη ζήτησε τη συνδρομή και στήριξη του Επιμελητηρίου και των άλλων φορέων του νομού για συμμετοχή στα έξοδα προβολής του Ρεθύμνου στο χάρτη των megayachting προορισμών κρουαζιέρας.

β) Την πορεία εφαρμογής της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά στις λειτουργίες του Ενετικού λιμανιού. Όπως ανέφερε, η εφαρμογή της απόφασης έχει ήδη ξεκινήσει από το 2017. Τα μεγάλα τουριστικά σκάφη έχουν απομακρυνθεί από το Ενετικό λιμάνι και πλέον ελλιμενίζονται στη μαρίνα. Επιπλέον, απομακρύνθηκε το περίπτερο. Στο προσεχές διάστημα θα εξωραϊστεί με δαπάνη του Λιμενικού Ταμείου ο χώρος εξυπηρέτησης των αλιέων, ενώ έχει ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου για την αποκατάσταση των υφάλων του Ενετικού λιμανιού. Όσον αφορά στις παραχωρήσεις χώρου χερσαίας ζώνης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, το Λιμενικό Ταμείο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την Υπουργική απόφαση χωρίς αναβολή.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, αποφάσισε την διοργάνωση συνάντησης, στο Ρέθυμνο, στην οποία η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής του έργου, θα κληθεί να παρουσιάσει το έργο σε εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Δήμων (Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας), του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και άλλων ενδιαφερομένων φορέων. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για σταθμό παραγωγής ενέργειας, ισχύος 50 MW, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 280 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τριών μονάδων των 25 MW και 10 αντλιών των 3,20 MW. Ο υβριδικός σταθμός περιλαμβάνει και δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 81 MW στον Νομό Λασιθίου, στη Σητεία και χρήση αντλησιοταμίευσης. Στην πλήρη λειτουργία του, ο σταθμός αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης και την απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από τα στερεά καύσιμα.

2.- Ενημερώθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, με την οποία χαρακτηρίζεται ως μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου το έργο: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων»με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000,00 € και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής αυτού σε 180.000.0000,00 €.

Κυρίαρχο όφελος από την κατασκευή του έργου συνιστά η κάλυψη των αναγκών άρδευσης σημαντικών εκτάσεων της Λεκάνης ποταμού Πλατύ, μεταξύ αυτών 45.000 στρεμμάτων στην Π. Ε. Ρεθύμνης, και η συμπλήρωση αναγκαίων ποσοτήτων νερού για την κάλυψη αρδεύσεων της πεδιάδας Μεσσαράς. 

3.- Ενέκρινε τη συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην έκθεση ΚΡΗΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 2018 για την προβολή όχι μόνο προϊόντων επιχειρήσεων – μελών του, αλλά και του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 28 Απριλίου – 9 Μαΐου 2018.

4.- Ενέκρινε την υπόδειξη εκπροσώπων του για τη συγκρότηση της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού της Π.Ε. Ρεθύμνης, ως εξής:

α) Για θέματα κλάδου Εμπορίου: 1) Γαβαλάς Γεώργιος, ως τακτικός και Ξυδάκης Ηρακλής, ως αναπληρωματικός, 

β) Για θέματα κλάδου Μεταποίησης: 1) Ανδρουλάκης Μιχαήλ, ως τακτικός και Ρεϊζάκης Νικόλαος, ως αναπληρωματικός,

γ) Για θέματα κλάδου Τουρισμού: 1) Δανδουλάκης Μιχαήλ, ως τακτικός και Κλαψινός Ανδρέας, ως αναπληρωματικός,

δ) Για θέματα κλάδου Υπηρεσιών: 1) Αραπλή Παρασκευή, ως τακτικός και Μανώλα Αναστασία, ως αναπληρωματικός.

5.- Όρισε τους αντιπρόσωπους/εκλέκτορες στην εκλογική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC Ελλάς), ως εξής: α) Προβιάς Δημήτριος, ως τακτικός και β) Μανιουδάκης Ευάγγελος, ως αναπληρωματικός.

6.- Αποφάσισε τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης, στην αίθουσα συνεδρίων του, στο Ρέθυμνο, με θέμα την ενημέρωση των μελών του για το νέο Κανονισμό (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)», αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, με τον οποίο θα ενσωματώνεται ο κανονισμός στο Ελληνικό δίκαιο, θα αποσαφηνίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του και θα υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα πρακτικής εφαρμογής του.- 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook