Ο ζωγράφος που κατάφερε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα μέτρα! – Δημιούργησε έργο μεγάλο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι…

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το απόγευμα της Τετάρτης το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης έργων του αείμνηστου αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη που τελέστηκαν  παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.  

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 33 έργα αγιογραφίας, κοσμικής ζωγραφικής, νωπογραφίας και ψηφιδωτού του ανθρώπου που έγινε συνώνυμο της πίστης στη ζωή αξιοποιώντας στο έπακρο τις περιορισμένες σωματικές του δυνάμεις. Καθηλωμένος τα τελευταία χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι ο καλλιτέχνης κατάφερε όχι μόνο να συνεχίσει το έργο του αλλά και να κατακτήσει μια σπουδαία θέση στο πάνθεον της κρητικής αγιογραφικής τέχνης.  Και αυτό το πέτυχε εισηγούμενος νέα εικονογραφικά θέματα και μελετώντας σχεδόν ξεχασμένες τεχνικές όπως η νωπογραφία.

Με συγκινητικά λόγια οι ομιλητές περιέγραψαν την αστείρευτη προσήλωσή του στην τέχνη, την ευρηματικότητα και την επιμονή του να προσεγγίζει το τέλειο.  Το κοινό που παρευρέθηκε πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για τις προσπάθειες που κατέβαλε, ακόμα και όταν οι κινησιακές ικανότητές του ήταν ελάχιστες, προκειμένου  να ξεπεράσει τις δυνατότητές του. 

Άλλοτε προσηλωμένος για ώρες μπροστά στο καβαλέτο και άλλοτε σκαρφαλωμένος σε σκαλωσιές όπως συνέβη με την τοιχογράφηση της Τράπεζας της Ιεράς Μονής της Κυρίας Ακρωτηριανής (Τοπλού), κατάφερε να αφήσει το έργο του ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. 

Για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Μπετεινάκη μίλησαν ο   ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ.κ. Φιλόθεος, ο πρόεδρος  της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου κ. Μανώλης Δρακάκης, ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και μέλος της Δ.Ε. του Μουσείου κ. Νίκος Γιγουρτάκης και  η επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης  κ. Κώστας Φασουλάκης και η υπεύθυνη εργαστηρίου αγιογραφίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη και εκ μέρους της οικογένειας του δημιουργού,  ο γιος του κ. Νίκος Μπετεινάκης.  Την οργάνωση της έκθεσης είχε αναλάβει η εικαστικός κ. Χρύσα Βαθιανάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου και θα είναι καθημερινά ανοικτή από τις 9:30 το πρωί έως τις 7:30 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook