Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της πολύκροτης συμφωνίας συγχώνευσης Alpha-Eurobank με τη συμμετοχή του Κατάρ τα σύννεφα σωρεύονται και πάλι επάνω από την ελληνική οικονομία, «υπονομεύοντας» τη θετική δυναμική που είχε δημιουργηθεί.

Η ζημιά των 4 και πλέον δισ. ευρώ που προκαλεί σε όλες τις τράπεζες η ανταλλαγή των ομολόγων και η αδυναμία της κυβέρνησης να κρατήσει πλέον την οικονομία στην τροχιά των στόχων του μνημονίου επιδεινώνουν το κλίμα και παγώνουν τα σχέδια των τραπεζιτών.

Ετσι, το μόνο σχέδιο που φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά στην παρούσα φάση είναι, όπως δημοσιεύει η enet.gr, αυτό που πρότεινε περι τα τέλη Ιουλίου ο Γ. Κωστόπουλος στον ισχυρό άνδρα του Κατάρ τον σεΐχη Hamad bin Khalifa Al Thani.

Ο πρόεδρος της Alpha στις 19 Ιουλίου αποδεχόμενος την πρόσκληση του μεγαλομετόχου της Τράπεζας ταξίδεψε στη Σαρδηνία. Στο μαγευτικό νησί της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια για τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας με την ενίσχυση των αραβικών κεφαλαίων. Μεσολάβησαν λίγες ημέρες διακοπών και καλοκαιρινής ανάπαυλας μέχρι να προχωρήσει η «δεύτερη φάση» του σχεδίου, η οποία διαδραματίστηκε στην Αθήνα. Με διακριτικότητα, παρόλο που ήδη είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν έντονες φήμες, Κωστόπουλος και Λάτσης μέσα σε δύο εβδομάδες κατέληξαν στους όρους της ιστορικής όπως χαρακτηρίστηκε συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Ανάσα ρευστότητας

Ηδη τον Αύγουστο σε όλες τις τράπεζες καταγράφηκε πρώτη φορά έπειτα από δύομισι χρόνια περίπου μία αύξηση των καταθέσεων. Βέβαια, τα ποσά που επανέκαμψαν δεν επαρκούν για να καλύψουν την τρύπα των 50 δισ. ευρώ που έχει προκληθεί, ωστόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ενθαρρυντικό γεγονός καθώς δίνει μία μικρή ανάσα ρευστότητας.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να γράψουν μία σημαντική ζημιά από τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Ταυτόχρονα βρίσκονται «αντιμέτωπες» με την Black Rock, η οποία ξεσκονίζει τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Ο έλεγχος των δανείων, ή αλλιώς διαγνωστικά τεστ, φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη για νέες τραπεζικές συμφωνίες.

Αλλωστε μετά το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών, ο οποίος πίεζε ασφυκτικά για συγχωνεύσεις εδώ και τώρα, ίσως να αποσοβείται. Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών που διαπιστώνεται ότι δεν διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, μπορεί να γίνει και με προνομιούχες μετοχές. Παρέχεται μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος η ευχέρεια να αποφασίσει εκείνη με ποιον τρόπο θα γίνει η αύξηση του κεφαλαίου. Στην περίπτωση λοιπόν που αυτή γίνει με προνομιούχες και όχι με κοινές μετοχές όπως είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, αποφεύγεται η κρατικοποίηση της τράπεζας. Ετσι, παρέχεται στους τραπεζίτες μία πίστωση χρόνου προκειμένου να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ αποκτά νέα όπλα καθώς μπορεί να απαιτήσει να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και να βάλει επιτηρητές στις τράπεζες που έχουν προβλήματα.

Βέβαια τα περιθώρια παραμένουν ασφυκτικά, διότι οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν προκειμένου να περιορίσουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν περίπου 100 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα πάντως στην οποία στρέφονται όλα τα βλέμματα, όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Απ. Ταμβακάκης δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κομβικό σημείο αποτελεί η εξυγίανση των ισολογισμών.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook