Από την 1 έως τις 7 Οκτωβρίου 2011, διεξάγεται στο Ηράκλειο το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Contact Improvisation.

Το Contact Improvisation είναι ένα είδος σύγχρονου χορού, το οποίο γεννήθηκε από την κινησιολογική έρευνα που ξεκίνησε ο Steve Paxton στην Αμερική σε συνεργασία με την ομάδα \”Magnesium\” που αρχικά αποτελούταν από 13 άντρες.

Πρόκειται για την επικοινωνία που δημιουργείται μεταξύ δύο, ή και περισσοτέρων ατόμων, μέσα από τη σωματική επαφή, τις δυνάμεις της φυσικής, τη βαρύτητα, την προσεγμένη ορμή, τη συνεχόμενη ροή, τη δράση-αντίδραση και το απρόβλεπτο της στιγμής. Είναι ένας αυτοσχέδιος χορός όπου τα σώματα συνυπάρχουν σα μια μοναδική οντότητα, ένα σύμπλεγμα κινήσεων που συνεχώς εξελίσσεται και αναπλάθεται μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Σαν μορφή κίνησης και έκφρασης είναι άκρως ανθρώπινη, αληθινή και ψυχαναλυτική ταυτόχρονα!

Το εκπληκτικό του Contact Improvisation είναι από τη μια μεριά οι τεχνικές απαιτήσεις του πάνω στο κομμάτι του χορού (δύναμη και πλαστικότητα μαζί, εγρήγορση και ψυχραιμία ταυτόχρονα, ικανότητα σε ποικιλία χορευτικού λεξιλογίου μέσα από αυτοσχεδιασμό, καθώς και ευκολία σε ακροβατικές κινήσεις και άλλες μορφές κίνησης), και από την άλλη μεριά, οι \”ψυχικές\” του απαιτήσεις πάνω στο κομμάτι του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς, της έκφρασης και της έκθεσης, της αντίληψης και της πραγμάτωσης, της αποδοχής και της εμπιστοσύνης, της σχέσης μας με το \”εγώ\”, με το ζευγάρι μας και την ομάδα γενικότερα.

Στην Κρήτη, ο κόσμος δέχεται, όπως δημοσιεύει το cretevents.gr, το CI (Contact Improvisation) ως μια προσωπική πρόκληση. Έρχεσαι αντιμέτωπος με διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα και οι \”τολμηροί\” το επιδιώκουν αυτό. Από άποψη επιπέδου και αντίληψης μπορεί να βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, όμως τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για τη διάδοση και την εκπαίδευση του Contact Improvisation μέσα από διάφορα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο νησί μας.

Επίσης, σημαντική είναι η προσπάθεια και διδασκαλία της Γωγώς Πετραλή, η οποία είναι ενεργή και δραστήρια χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού (Ομάδα Χορού Φυσαλίδα) με έδρα την Κρήτη και καλλιτεχνικές καθώς και πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε λίγα άτομα-αρχικά-, σκοπεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα κέντρο χορού μέσα από το Contact Improvisation σε διεθνές επίπεδο τιμώντας κατά αυτό τον τρόπο τόσο την ιστορία του νησιού μας όσο και τον τουρισμό που θα επωφεληθεί από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Contact Improvisation με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και θέμα τον αυτοσχεδιασμό, το σύγχρονο χορό, την κίνηση, την έκφραση, το ρυθμό και το Contact Improvisation.

Ομάδα διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Contact Improvisation στην Κρήτη (ηλεκτρονική διεθνή σελίδα: www.contactimprocrete.com), ο αθλητικός σύλλογος Capoeira \”QUILOMBO\”, η ομάδα χορού \”ΦΥΣΑΛΙΔΑ\” (www.fysalidance.com)

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook