Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν χθες (Κυριακή) βαθιά ανησυχία για τη νέα έκρηξη βίας στο νοτιοανατολικό Σουδάν, στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 16.000 εκτοπισμένους από την πόλη αυτή.

Οι μάχες ανάγκασαν 16.000 κατοίκους του Κουρμούκ, δηλαδή ολόκληρου του πληθυσμού της πόλης αυτής που υπήρξε ήδη το θέατρο βίαιων συγκρούσεων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο (1983-2005), που κόστισε τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους, να φύγουν στην Αιθιοπία, σύμφωνα με το Ocha.

Η βία ξέσπασε την Πέμπτη στον Μπλε Νείλο, έπειτα από προετοιμασία πολλών εβδομάδων, ενώ οι μάχες μαίνονται εδώ και τρεις μήνες στο Νότιο Καρντοφάν. Ο Μπλε Νείλος και το Νότιο Καρντοφάν βρίσκονται στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις 9 Ιουλίου έπειτα από δεκαετίες φονικής σύγκρουσης με το Χαρτούμ η οποία μερικές φορές επεκτείνεται και πέρα από αυτά τα δύο κρατίδια του Βορρά, ένα μέρος του πληθυσμού των οποίων υποστηρίζει τους Νοτίους.

Την Παρασκευή στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας στρατιωτικός κυβερνήτης διορίστηκε στη θέση του Αγάρ. Σύμφωνα με SPLM, βόρεια πτέρυγα του πρώην αντάρτικου του νότου και κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. ο σουδανικός στρατός βομβάρδισε την Παρασκευή το Κουρμούκ, σκοτώνοντας δύο γυναίκες και ένα παιδί και καταστρέφοντας την κύρια δεξαμενή νερού, στερώντας από τους πολίτες το πόσιμο νερό.