Ανησυχία για χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού

Το νησί Boracay των Φιλιππίνων θα κλείσει για έξι μήνες για τους τουρίστες, λόγω φόβων για ζημιές στις κάποτε παρθένες παραλίες του.

Εκπρόσωπος του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πως το «λουκέτο» θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου. Πριν λίγο καιρό, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει πως το Boracay μετατρέπεται σε καταβόθρα και είχε απειλήσει με αποκλεισμό του από τους τουρίστες.

Το νησί, που φημίζεται για τις παραλίες του με λευκή άμμο, προσέλκυσε πέρσι περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας προκάλεσε ανησυχίες για χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού στο Boracay.

Όπως μεταδίδει το BBC, το νησί φιλοξενεί περίπου 500 τουριστικές επιχειρήσεις, που έφεραν ετήσιο εισόδημα 1, 07 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρσι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως πως ο κλάδος θα δεχθεί οικονομική βοήθεια.

Δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί το «κλείσιμο» αν και το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας είχε προτείνει το νησί να κλείσει σταδιακά, προειδοποιώντας πως το συνολικό «λουκέτο» θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και τις ζωές των ανθρώπων εκεί.

Η απόφαση ελήφθη πάντως λόγω της διογκούμενης ανησυχίας για την περιβαλλοντική κατάσταση του νησιού. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει πως οι επιχειρήσεις έριχναν τα νερά τους στη θάλασσα ενώ τον Φεβρουάριο ο Ντουτέρτε είχε επικρίνει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί πως έριχναν τις αποχετεύσεις τους στη θάλασσα.

«Θα σας απαγγελθούν κατηγορίες για σοβαρή αμέλεια που μετατρέπει το Boracay σε λίμνη αποβλήτων. Είτε θα το καθαρίσετε είτε θα το κλείσω μια κι έξω. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα ταξιδεύουν πια εκεί ξένοι» είχε πει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook