Ήρθε η ώρα για το ταξίδι της επιστροφής μετά τις διακοπές, αλλά λίγο το πολύ φαϊ, λίγο η κούραση, κάνουν την οδήγηση επικίνδυνη μιας και ο οδηγός χάνει πολλές από τις οδηγικές του ικανότητες.

Σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά ακυρώστε το ταξίδι. Η οδήγηση υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι ασφαλής, μιας και ο οδηγός χάνει πολλές από τις οδηγικές του ικανότητες. 

Αν κατά τη διάρκειά του ταξιδιού νιώσετε υπνηλία, σταματήστε σε κάποιο πάρκινγκ για να ξεκουραστείτε. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις κούραση και υπνηλία μπορεί να σας δημιουργήσει και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Για αυτό φροντίστε, εφόσον είναι απαραίτητο, να φάτε κάτι ελαφρύ πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε.

Τέλος, εφόσον έχετε καταναλώσει αλκοόλ, είναι απαγορευτικό να οδηγήσετε. Το αλκοόλ μειώνει αισθητά την αντιληπτικότητα, αλλά και το χρόνο αντίδρασής σε περίπτωση που χρειαστεί. Μάλιστα στις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσονται σε αυτοκινητόδρομους, το παραμικρό κλάσμα δευτερολέπτου που θα αφαιρεθείτε, μπορεί να αποβεί μοιραίο. 
 
Βλάβη σε αυτοκινητόδρομο

Εάν ένα όχημα ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος, από βλάβη ή άλλη αιτία, ο οδηγός του υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια να το μετακινήσει εκτός του οδοστρώματος και αν δεν μπορεί, να τοποθετήσει αμέσως τριγωνική πινακίδα, σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων, πίσω από το όχημα ή την ειδική προειδοποιητική συσκευή σε κατάλληλη θέση. Επίσης κατά τη νύχτα πρέπει να έχει αναμμένα τα φώτα θέσης. Aν το όχημα εξαιτίας βλάβης ρυμουλκείται στον αυτοκινητόδρομο ή την οδό ταχείας κυκλοφορίας, υποχρεούται να εξέλθει από αυτές στην πρώτη έξοδο. 

Τι προβλέπεται για τις σήραγγες

Σε σήραγγες ακόμα κι αν είναι φωτισμένες, ο οδηγός πρέπει ν´ ανάψει τα φώτα διασταύρωσης ή τα φώτα πορείας. Σε περίπτωση παρατεταμένης ακινητοποίησης, ο οδηγός πρέπει να σβήσει τη μηχανή του οχήματός του.

Extra Tips για ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο

• Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος ώστε να μη ζεσταίνεστε αλλά και να μην κρυώνετε. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει αυτόματο κλιματισμό, σταθεροποιήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 22 και 23 βαθμών Κελσίου.
• Μην ξεχνάτε να ρυθμίζετε και το προσκέφαλο του οποίο πρέπει να βρίσκεται περίπου στο κέντρο του κεφαλιού. Το προσκέφαλο δεν είναι για να ακουμπάμε το κεφάλι μας, αλλά για να μας προστατεύει από μεγάλες αυχενικές κακώσεις, ιδίως σε οπίσθιες συγκρούσεις.
• Φροντίστε να διατηρείτε τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα αυτοκίνητο για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται τουλάχιστον 40 μέτρα. Οι αποστάσεις που κρατάτε πρέπει να αυξάνονται όταν οι συνθήκες αλλάζουν (π.χ. στη βροχή).
• Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στο εθνικό οδικό δίκτυο γίνονται πολλά έργα. Μην περνάτε αδιάφορα τις προειδοποιητικές πινακίδες γιατί θα βρεθείτε προ απρόοπτου.
• Μην τραβάτε το βλέμμα σας από το δρόμο. Η απόσπαση της προσοχής είναι μια από τις κυριότερες αιτίες ατυχημάτων.
• Κατά τη διάρκεια της νύχτας μην αφήνετε τη μεγάλη σκάλα των φώτων γιατί τυφλώνετε τον αντίθετα ερχόμενο οδηγό. Επίσης μη χρησιμοποιείτε τους προβολείς ομίχλης αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος, διότι ενοχλούν τους άλλους οδηγούς που κινούνται έμπροσθεν ή αντίθετα από εσάς.
•Οι οδηγοί που εξέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο πρέπει να έχουν καταλάβει έγκαιρα τη λωρίδα εξόδου και να μην προβαίνουν σε αλλαγή πορείας την τελευταία στιγμή. 

autotriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook