Την ασφυκτική πίεση των ομολόγων του των χωρών της Ευρωζώνης πρόκειται να δεχθεί σήμερα ο κ. Ζανιάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας (EWG) που συγκαλείται για να \”συζητήσει\” (για λογαριασμό των υπουργών οικονομικών του Eurogroup) τα προσωρινά αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικα στην Αθήνα που διεκόπη για να συνεχισθεί αργότερα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μετά τα πολύ άσχημα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής για τον κυβερνητικό συνασπισμό της γερμανικής Κυβέρνησης η σημερινή συνεδρίαση της EWG θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον κ. Ζανιά, τον πρόεδρο του ΣΟΕ που εκπροσωπεί την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Στην EWG παραδέχονται ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί και κατά συνέπεια \”δικαιολογείται\” μία απόκλιση στον στόχο για το έλλειμμα, \”όχι όμως αυτή που διαφαίνεται ότι μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 2 με 2,5 μονάδες του ΑΕΠ…\”. Αυτή η απόκλιση κατά την γνώμη των συναδέλφων του κ. Ζανιά \”είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας εδώ και 2 – 3 μήνες…\”.

Αυτή η διαφορά απειλεί να διαρρήξει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Και απέναντί της ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζητά μια πολιτική λύση – πακέτο η οποία θα οδηγούσε στην πραγματικότητα σε μία αναπροσαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου!

Το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη δεν ευνοεί μια τέτοια στόχευση κατά τις ίδιες πληροφορίες, \”πολύ περισσότερο μάλιστα που η κυβέρνηση της κας Μέρκελ, πριν περάσει την Συμφωνία της 21ης Ιουλίου από την γερμανική Βουλή θα έχει χάσει άλλη μια εκλογική μάχη στο Βερολίνο…\”.

Ο προβληματισμός πάντως που έχει δημιουργηθεί έχει και μία άλλη διάσταση η οποία θα είναι εμφανής στην σημερινή συνεδρίαση του EWG.

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα με τις δυσκολίες υλοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έρχεται να πυροδοτήσει για άλλη μια φορά την υποβόσκουσα και ταχύτατα διογκούμενη κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωζώνης για τον οποίο το ΔΝΤ έχει μεγάλο θέμα στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του.

H κα Λαγκάρντ σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, μάλιστα με νεότερες δηλώσεις της προτρέπει την Γερμανία να υιοθετήσει λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να δρομολογήσει πακέτο στήριξης της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί νέος κύκλος κρίσης για τον οποίο τα πρώτα σημάδια ήδη είναι ιδιαίτερα εμφανή στην διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης.

\”Μοιάζει να έχει ξεκινήσει ένας νέος φαύλος κύκλος στην ευρωζώνης\” υποστήριξε στο Capital.gr στέλεχος της Κομισιόν. \”Τα ιταλικά spreads έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το 3% το ίδιο και τα ισπανικά. Αυτό είναι αδύνατο να συνεχισθεί για πολύ ακόμα χωρίς δραματικές συνέπειες…\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook