Ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με φορείς από την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, εντάχτηκαν στο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων «Διαχείριση ευφυών συστημάτων αποβλήτων και πολιτικές» (Waste Management Intelligent Systems and Policies) με ακρωνύμιο «WIN – POL», το οποίο  θα  υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. 

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των αποβλήτων, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 54 μηνών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί  από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG Europe.

Βασικός στόχος του έργου, είναι η βελτίωση και ο σχεδιασμός νέων πολιτικών διαχείρισης των αποβλήτων, ώστε αυτές να ενθαρρύνουν και να προωθούν τη χρήση του ευφυούς εξοπλισμού. Μέσω αυτών των βελτιωμένων διαδικασιών διαχείρισης και ευαισθητοποίησης, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί και η προσδοκώμενη μείωση των αποβλήτων στις Ευρωπαϊκές πόλεις και Περιφέρειες. 

O προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου ανέρχεται στο ποσό των 83.911,00 ευρώ με ποσοστό  επιχορήγησης 100% και το έργο περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, εκπόνησης σχεδίου συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προώθησης πιλοτικών προγραμμάτων, κ.α.

Το εταιρικό σχήμα του έργου πλαισιώνουν, ως επικεφαλής εταίρος η «Δημοτική επιχείρηση υπηρεσιών αστικού περιβάλλοντος της Gijón» από την Ισπανία, από το Βέλγιο η «Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την Ανακύκλωση και την Αειφόρο Διαχείριση των Πόρων» και η Πόλη του Antwerp, η «Αρχή Περιβάλλοντος & Πόρων» της Μάλτας, η Περιφέρεια Κρήτης, η «Snaga, εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας» από τη Σλοβενία, καθώς και ο Δήμος της πόλης Drobeta Turnu Severin και το Δημοτικό Συμβούλιο του Mehendit από τη Ρουμανία.

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας, μια ακόμα διεθνής συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης που φέρνει τον τόπο μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Η προσπάθεια φυσικά είναι διαρκής, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι πολλές και σημαντικές, γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου που έχουμε εκπονήσει και κινούμαστε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε τα ιδανικότερα αποτελέσματα για την πόλη και τους κατοίκους της».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook