Αποφασισμένοι να σώσουν την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως επισημαίνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

\”Πρώτον, δεν αποφασίζω εγώ. Δεύτερον, θεωρώ ότι όλοι οι εταίροι, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το ΔΝΤ ή τα μέλη της Ευρωζώνης, είναι αποφασισμένοι να δώσει αποτελέσματα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Ελλάδας και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και ότι θα εξυπηρετήσει όπως πρέπει το χρέος της\”, σημείωσε σε ό,τι αφορά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενη στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν και άλλες χώρες, πέραν της Φινλανδίας, και στο κατά πόσον κάτι τέτοιο ουσιαστικά αποτελεί αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης στο σύνολό του, η Λαγκάρντ, μιλώντας στο Spiegel σημειώνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα με την έννοια της εκπόνησης ενός σχεδίου λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των χωρών.

\”Με άλλα λόγια, ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Φιλανδίας και κανενός άλλου δεν πρέπει να υπάρξει. Είμαι βέβαιη ότι τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν συνείδηση των ευθυνών τους και θα βρουν μια λύση\”, αναφέρει.

Ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε ότι ξέσπασε μια νέα κρίση εμπιστοσύνης μέσα στο καλοκαίρι, η οποία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα \”προκειμένου να αποτραπεί ένας επαπειλούμενος φαύλος κύκλος\”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, υπεραμύνθηκε της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

\”Γενικώς θεωρούμε αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κρίσης δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανάπτυξης\”, υποστήριξε.

Προσέθεσε δε ότι η αύξηση του ιδίου κεφαλαίου είναι αναγκαία για να εμποδίσει και την περαιτέρω μετάδοση του προβλήματος.

Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προοπτικές, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέστησε \”να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητάς τους και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook