Σειρά αποφάσεων που αφορούν στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε διάφορους τομείς αρμοδιότητας του έχει δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η επιτάχυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών με αυστηρούς όρους που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες θα τονώσουν άμεσα την αγορά και θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή εγκρίθηκαν ήδη οι περιβαλλοντικοί όροι σειράς έργων υποδομών, αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου και τουριστικών εγκαταστάσεων, και ακολουθεί η επιτάχυνση άλλων έργων και δραστηριοτήτων που εκκρεμούν προς έγκριση στις υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ.

Μεταξύ άλλων, έχουν υπογραφεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σε:

α) Έργα υποδομών:

– Οδικά έργα: σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Αστακό, σήραγγες Ανθοχωρίου και Μετσόβου, τμήματα εθνικών οδών Ακτίου-Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, Αγρινίου-Καρπενησίου, Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, Αφίσου-Βόλου, παράκαμψη Παλαιοχωρίου-Νεοχωρίου Δ. Αρναίας Χαλκιδικής, παράκαμψη Αράχωβας Βοιωτίας, ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης, κ.α..

– Έργα ύδρευσης: Ύδρευση Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά, που αφορά τη β’ φάση του έργου, με διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου επεξεργασίας νερού από ισοδύναμο πληθυσμό 150.000 (60.000 κ.μ. νερού ανά ημέρα) σε ισοδύναμο πληθυσμό 300.000 (120.000 κ.μ. νερού ανά ημέρα), με σκοπό την παροχή νερού στη νότια και τη βορειοδυτική Ρόδο.

– Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης, όπως η επέκταση ΕΕΛ Ιωαννίνων με αύξηση του ισοδύναμου πληθυσμού κατά 100.000 (διπλασιασμός της υφιστάμενης δυναμικότητας), η ΕΕΛ περιοχών Σαρωνικού στην Παλαιά Φώκαια με 211.000 ισοδύναμο πληθυσμό, τα αποχευτευτικά δίκτυα Ληλαντίων (νυν Δ. Χαλκιδέων) Ευβοίας με 27.800 ισοδύναμο πληθυσμό και η ΕΕΛ Αρχαίας Ολυμπίας με 18.600 ισοδύναμο πληθυσμό, καθώς και μεγάλο αριθμό μικρότερων εγκαταστάσεων και δικτύων όπως π.χ. η ΕΕΛ Μετσόβου με 8.000 ισοδύναμο πληθυσμό, η ΕΕΛ και το απαραίτητο αποχετευτικό δίκτυο Προμάχων Αριδαίας με 2.550 ισοδύναμο πληθυσμό, η ΕΕΛ Αλοννήσου με 9.500 ισοδύναμο πληθυσμό, ΕΕΛ Ερεσσού (νυν Δ. Λέσβου) με εξι εγκαταστάσεις και 7.200 ισοδύναμο πληθυσμό, κ.α..

– Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμάτων: μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων 100.000 τόν/έτος στην Ηλεία που περιλαμβάνει μηχανική διαλογή, αναερόβια χώνευση με παραγωγή ενέργειας, κομποστοποίηση και χώρο υγειονομικής ταφής υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ), κ.α..

– Σειρά μικρών λιμενικών έργων όπως π.χ. λιμένας Ψάθης Κιμώλου, καταφύγιο τουριστικών σκαφών Καλύμνου, αλιευτικό καταφύγιο Σάρτης Χαλκιδικής καθώς και έργα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών όπως π.χ. στη Δυτική Αχαΐα, κ.α..

β) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

– Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός 2 MW στον Πηνειό, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

– Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας της τάξης των 10 MW (Δήμος Νίκαιας στη Λάρισα, Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας).

– Μεσαίας δυναμικότητας αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης των 80 MW (13,8 MW στους Δελφούς, επέκταση πάρκου κατά 24 MW, στη θέση «Περδικοβούνι» Βοιωτίας, πάρκο 42 MW και δίκτυο διασύνδεσης στη θέση «Μαρίστι-Μαυροβούνι» Θήβας).

– Μεγάλης δυναμικότητας αιολικά πάρκα (119,6 MW στην Άνδρο, 167,9 MW στην Κάρυστου της Εύβοιας και γραμμή μεταφοράς στην Παλλήνη).

γ) Έργα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου όπως: εκμετάλλευση μεταλλείου αστρίων στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου μαγνησίτη (λευκόλιθου) στην Εύβοια, εκμετάλλευση λατομείου ραδιολαριτών στην Αχαΐα κ.α..

δ) Τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχείο πέντε αστέρων 400 κλινών στη θέση Ψαλίδι στην Κω, καθώς και δημοτικές και ιδιωτικές κατασκηνώσεις στο Χορευτό Πηλίου, στην Πάρο κ.α..

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγορά ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το ΥΠΕΚΑ έδωσε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου στην Edison και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 150 ΜW στη Verbund.

Τέλος, πρόσφατα αδειοδοτήθηκε ο πρώτος πλωτός Ανεξάρτητος Σταθμός Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, μια επένδυση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εργάζεται συστηματικά για τη διασφάλιση της ουσιαστικής και αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της αδειοδότησης και υλοποίησης όλων των έργων που, σεβόμενα το περιβάλλον, συντελούν στην απελευθέρωση δυνατοτήτων και δυνάμεων, προκειμένου η χώρα να αναδείξει και να μετατρέψει σε πηγή πλούτου τα πλεονεκτήματα της.

Κοινός στόχος όλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, είναι το άνοιγμα ευκαιριών σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, για να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψει και πάλι η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook