Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Απριλίου,  στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω η συνάντηση για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος (ΠΠΥ) 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Απριλίου,  στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω η συνάντηση για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος (ΠΠΥ) μετά από  πρόσκληση του Δήμου Ηρακλείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Η διαδικασία ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου Γιάννη Γιαμνιαδάκη και του εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Δημήτρη Πετράκη που αναφέρθηκαν στον  σκοπό, στους στόχους και στα πλαίσια λειτουργίας  και δράσης του παρατηρητηρίου. 

Το ΠΠΥ πρόκειται να είναι μία δομή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα έχει στόχο αρχικά τη συλλογή  επιστημονικών ερευνών και των αποτελεσμάτων τους, στους τομείς που αφορούν κινδύνους από περιβαλλοντικούς ανθρωπογενείς ρύπους και σχετίζονται με την αύξηση της νοσηρότητας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Επόμενο βήμα θα είναι η διάχυση των πληροφοριών αυτών μεταξύ όλων των επιστημόνων που συνεργάζονται με σκοπό την εξαγωγή αρτιότερων αποτελεσμάτων σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τέλος, στο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων θα προβλέπονται και δράσεις εθελοντισμού  που θα έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή, την διατροφή, τις πολιτιστικές και φυσιολατρικές  εκδηλώσεις με σκοπό να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα «Σεβασμός στο Περιβάλλον». Ως έδρα του ΠΠΥ ορίστηκε το παλιό Δημοτικό Σχολείο Πενταμοδίου, που στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Ορίστηκε 11μελής άτυπη Διοικούσα Επιτροπή με εκπροσώπους φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων που τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη σύνταξη καταστατικού και το πλαίσιο δράσης του Παρατηρητηρίου. 

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν και απηυθύναν χαιρετισμό:

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο καθηγητής και πρόεδρος του Εργαστήριου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης, ο αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού  Εμμανουήλ Χελιδώνης, ο Χρήστος Αρβανιτίδης  Διευθυντής Ερευνών  ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο Νεκτάριος Χρυσουλάκης από το ΙΤΕ, ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλης Παπαηλιάκης, η Ειρήνη Βρέντζου γραμματέας του ΤΕΕ Αν. Κρήτης, η Φανή Κουτσουμπού μέλος του Δ/Σ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Αλυσσανδράκης Ελευθέριος, ο Ιωάννης Κανέλλος προϊστάμενος παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η Ελπινίκη Χατζιδάκη εκπρόσωπος των Πολιτιστικών συλλόγων Καλών Λιμένων, Πόμπιας και Αγίου Ιωάννη. Παράλληλα πολλοί πολίτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook