Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη για την υπόθεση θανάτου τρίχρονου αγοριού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου πριν τέσσερα χρόνια.

Τελευταία ενημέρωση 14/4/18

Όπως δημοσιεύσει το goodnet.gr, την ενοχή της μίας από τις τέσσερις παιδιάτρους για την υπόθεση θανάτου του 3χρονου Διονύση αποφάσισε χθες το απόγευμα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, που αθώωσε τις τρεις συναδέλφους, που κατηγορούνταν επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η παιδίατρος του νοσοκομείου Ρεθύμνου κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το δικαστήριο έκρινε αθώες τις τρεις παιδιάτρους, δύο εκ των οποίων υπηρετούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και μία είναι ιδιώτης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μία εκ των παιδιάτρων κρίθηκε αθώα με πλειοψηφία 2 προς 1 από τους δικαστές.

Οι δικαστές μετά από την πολύωρη διάσκεψή τους συντάχθηκαν με την πρόταση της εισαγγελέως σε ό,τι αφορά την τέταρτη κατηγορούμενη, τη γιατρό που αντιμετώπισε τελευταία το περιστατικό του άτυχου Διονύση. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει στην πρότασή της ότι το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης και πως δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες ενυδάτωσής του, με αποτέλεσμα να καταλήξει από ισχυρό σοκ του οργανισμού.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και της τρίτης κατηγορουμένης, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την εισαγωγή του μικρού Διονύση στην παιδιατρική κλινική το βράδυ της 7ης Μαΐου 2014 που το είχαν μεταφέρει «στα χέρια και όχι περιπατητικό» πλέον οι γονείς του. Για τις δύο πρώτες κατηγορούμενες η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωσή τους.

Το παιδί τελικά νοσηλεύθηκε από το πρωί της 8ης Μαΐου του 2014 και έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Η ιατροδικαστική εξέταση του Σταμάτη Μπελιβάνη δεν κατέληξε σε αιτία θανάτου, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητήσουν απαντήσεις στο δικαστήριο.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών, τόσο του νοσοκομείου όσο και ιδιωτών, που παραβρίσκονταν στο δικαστήριο όλες τις ημέρες διεξαγωγής της δίκης, θεωρώντας την άδικη. Οι τέσσερις παιδίατροι κατά τη διάρκεια των απολογιών τους είχαν καταθέσει πως αντιμετώπισαν την περίπτωση της ασθένειας του μικρού Διονύση, υποστηρίζοντας ότι έπραξαν όσα προέβλεπαν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Μάλιστα, ως προς το θέμα της αφυδάτωσης που επικαλέστηκε η εισαγγελέας, από την πλευρά της παιδιάτρου αναφέρθηκε ότι στο παιδί είχαν χορηγηθεί παραπάνω από 1250ml, συγκεκριμένα 1800 ml.

Οι συνήγοροι της παιδιάτρου που καταδικάστηκε δήλωσαν αποχωρώντας: “Έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη και καθαρή. Οι ενέργειες της παιδιάτρου ήταν υποδειγματικές και σύμφωνες με όλες τις ιατρικές οδηγίες. Ουδέν σχόλιο για την απόφαση”. 

Τις παιδιάτρους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι, Ελένη Τζέτζου, Μανώλης Πετρακάκης, Γιώργος Παγώνης και Ειρήνη Αντωνάκη.

Από την πλευρά τους, οι γονείς του μικρού Διονύση, όντας πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι, ανέφεραν μετά την ανακοίνωση της απόφασης πως «τουλάχιστον τώρα έχουμε αιτία θανάτου».

«Μία εκ των κατηγορουμένων κρίθηκε ένοχη. Αυτό σημαίνει ότι και αιτία θανάτου υπήρξε και σε πρώτο βαθμό υπάρχει υπαίτιος. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει για μας, θα συνεχιστεί και σε άλλους βαθμούς δικαιοδοσίας. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι έτσι κι αλλιώς σεβαστές, παρ’ όλο που η υπόθεση αυτή και η πληγή της απώλειας του μικρού Διονύση προφανώς δεν θα αρθεί για την οικογένειά του ποτέ», σχολίασε ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Κοτζαμπασάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook