Κινέζικες εταιρείες κατασκευής όπλων προσφέρθηκαν να πουλήσουν όπλα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι τον Ιούλιο, αναφέρουν δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφα που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στην Τρίπολη.

Οι New York Times αναφέρουν ότι τα έγγραφα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινέζικες εταιρείες προσφέρθηκαν να πουλήσουν εκτοξευτήρες ρουκετών, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα στις δυνάμεις του Καντάφι, παρά την απαγόρευση στην πώληση οπλισμού.

«Έχουμε αποδείξεις για συμφωνίες μεταξύ της Κίνας και του Καντάφι και διαθέτουμε τα έγγραφα για να το υποστηρίξουμε» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απέρριψε τις πληροφορίες ως «ιδιαίτερα απίθανες», ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επιβλέπουν την επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για συμφωνίες για την πώληση όπλων.

Ωστόσο,  όπως αναφέρει το in.gr, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι μέλη της κυβέρνησης Καντάφι ήρθαν στην Κίνα για συνομιλίες με εταιρείες πώλησης όπλων, χωρίς, όμως, να το γνωρίζει η κινεζική κυβέρνηση.

«Οι κινεζικές εταιρείες δεν υπέγραψαν συμφωνίες για εμπόριο όπλων, ούτε εξήγαγαν στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη» ανέφερε ο Τσιάνγκ Γιού, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι πληροφορίες αυτές ανεβάζουν τους τόνους στην αντιπαράθεση των εξεγερμένων με την Κίνα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εμποδίζει την απελευθέρωση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook