Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας στη Συρία, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) άσκησε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να παραχωρήσει ιατρική πρόσβαση στους τραυματίες και στους φυλακισμένους.

Ακτιβιστές οι οποίοι εδρεύουν στο Λίβανο είπαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 12 ανθρώπους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, χθες Κυριακή στη βορειοδυτική και στην κεντρική Συρία.

Το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι μια «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» έστησε ενέδρα σε ένα λεωφορείο στην κεντρική Συρία και σκότωσε 12 άτομα, ανάμεσά τους έξι στρατιώτες.

Η νέα αιματοχυσία σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ είχε συνομιλίες με το σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ για ανθρωπιστικά θέματα, περιλαμβανομένης της φροντίδας σε ασθενείς και τραυματίες.

Σύμφωνα με το SANA, ο ΥΠΕΞ αλ Μουάλεμ συζήτησε με τον Κέλενμπεργκερ τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Μουάλεμ δήλωσε ότι τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας είναι «έτοιμα να προσφέρουν τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες», σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο.

Στην διήμερη επίσκεψη του Κέλενμπεργκερ, η οποία αναμενόταν να συμπεριλάβει συνομιλίες με τον πρόεδρο Άσαντ, τέθηκε παράλληλα το αίτημα της πρόσβασης της ΔΕΕΣ στους κρατούμενους στις συριακές φυλακές.

Αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Μάρτιο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι σοροί ανθρώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση παραδόθηκαν στις οικογένειές τους με εμφανή τα σημάδια βασανιστηρίων.

Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο χθες απεικονίζει την σορό ενός άνδρα που είχε εμφανώς βασανιστεί. «Απλά επειδή είναι από την Μπάμπα Αμρ και ζητούσε ελευθερία, κοιτάξτε τι του έκαναν», λέει ένας άνδρας στο βίντεο.

Άνδρες των συριακών ένοπλων δυνάμεων ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους σε διάφορες τοποθεσίες χθες, περιλαμβανομένης της περιοχής Μπάμπα Αμρ στην κεντρική επαρχία Χομς, όπου ακτιβιστές είπαν ότι εξαπολύθηκαν πυρά αδιακρίτως τα οποία τραυμάτισαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

Παράλληλα «εκατοντάδες» άνδρες της αστυνομίας και του στρατού αναζητούσαν χθες σπίτι-σπίτι, σύμφωνα με ακτιβιστές, τον δικαστή Αντνάν Μπακούρ, που φέρεται να κρύβεται στην επαρχία Χάμα, πραγματοποιώντας εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο δικαστής Μπακούρ, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είχε απαχθεί από ενόπλους την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube ότι παραιτήθηκε διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν 72 φυλακισμένους διαδηλωτές κι ακτιβιστές την παραμονή μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην Χάμα την 31η Ιουλίου. Είπε επίσης στο βίντεο ότι άλλοι 420 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση και ετάφησαν μαζικά σε δημόσια πάρκα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Παρά τις υποσχέσεις περί προώθησης μεταρρυθμίσεων και τους νέους νόμους που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του Άσαντ, χιλιάδες διαδηλωτές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους φωνάζοντας ανοικτά το σύνθημα «ο λαός θέλει να εκτελέσει τον πρόεδρο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook