Μια εύκολη και απλή συνταγή για ένα υπέροχο παστίτσιο με πένες, πλούσια, λαχταριστή σάλτσα κιμά, αφράτη μπεσαμέλ και μια πινελιά από τυρί παρμεζάνα και η γεύση απογειώνεται.

Υλικά 

1/2 κιλό πένες με ρίγα
αλάτι χοντρό

για το μείγμα κιμά

4 κ.σ. ελαιόλαδο
400 γρ. κιμάς χοιρινός
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη 
1 ½ φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη

για τη μπεσαμέλ

1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) βούτυρο κομμένο σε κύβους
2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
2 μεγάλα αυγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά, μοσχοκάρυδο σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βράζετε τις πένες, σε μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό “αλ τέντε” σύφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε καλά και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί με διάσταση βάσης 30×40 εκ. περίπου.

Για το μείγμα κιμά: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με κουτάλα για 5-6 λ ή μέχρι ο κιμάς πάρει ένα καφέ χρώμα και μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον. 

Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι καγιέν και τη κανέλα, ανακατεύετε να ενσωματωθούν, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και τα αφήνετε το κιμά να σιγοβράσει για 15 λ περίπου ή μέχρι να “πιεί” τα πολλά υγρά του.

Αδειάζετε το μείγμα κιμά κατευθείαν από το τηγάνι πάνω στις βρασμένες πένες φροντίζοντας να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Πάνω από το κιμά, πασπαλίζετε ισομερώς τα 3/4 φλ. τσαγιού από τη τριμμένη παρμεζάνα. 

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1-2 πρέζες πιπέρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα πάστας. Ρίχνετε και το γάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά χωρίς να σβήσετε το μάτι της κουζίνας. 

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάτε τα αυγά. Προσθέτετε τμηματικά, λίγο τη φορά, 1/3 φλ. τσαγιού από μπεσαμέλ ανακατεύοντας με σύρμα ζωηρά, διαρκώς μέχρι να συνδυαστούν. Ρίχνετε το μείγμα αυγών μπεσαμέλ μέσα στη κατσαρόλα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ανακατεύετε, ξαναβάζετε τη κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λ περίπου. 

Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και την απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί πάνω από το μείγμα κιμά. Πασπαλίζετε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα και προαιρετικά τριμμένη φρυγανιά και λίγο μοσχοκάρυδο.

Για το ψήσιμο: Σκεπάζετε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 35-40 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. 

sintayes.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook