Ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα που χρειάζονται βραστά αυγά, αν σας έχουν περισσέψει απ’ το πασχαλινό τραπέζι.

Αυγοσαλάτα

Υλικά: 4-5 πατάτες μετρίου μεγέθους, 4 αυγά βραστά, 150 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. γιαούρτι, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1-2 αγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες ή 1 κουταλιά κάππαρη, ξαλμυρισμένη

Εκτέλεση: Πλένετε τις  πατάτες, τις βράζετε σε αλατισμένο νερό, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνετε τις πατάτες σε σαλατιέρα, προσθέτετε τα βραστά αυγά, τα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι ή την κάππαρη, το άνηθο ή το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι. Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύετε καλά. 

Αυγά γεμιστά

Υλικά: 8 βρασμένα σφιχτά αυγά, 2 μικρές πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες από τη φλούδα τους, 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγη κάππαρη, ψιλοκομμένη, λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, 1 κουταλιά μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα αυγά και τα κόβετε στη μέση. Αφαιρείτε τους κρόκους, τους κρατάτε στην άκρη και κόβετε λίγο το ασπράδι από κάτω, για να μπορούν να σταθούν στην πιατέλα. Λιώνετε τις πατάτες με πιρούνι και τις ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το πιπέρι, την κάππαρη και το μαϊντανό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά προσθέτοντας στο τέλος το λάδι και τους κρόκους των αυγών λιωμένους με πιρούνι. Γεμίζετε με το μείγμα που ετοιμάσατε το κοίλωμα των αυγών, χρησιμοποιώντας αν θέλετε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Αφήνετε στο ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρετε.

Μυζηθρόπιτες-πουγκιά με αυγά

Υλικά 8 φύλλα κρούστας, 8 αυγά βρασμένα σφιχτά, 300 γρ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο, 200 γρ. χαλούμι τριμμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 2-3 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 8-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια μέχρις ότου εξατμιστούν εντελώς τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Κομματιάζετε τη μυζήθρα ή το ανθότυρο και το ανακατεύετε με το χαλούμι, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Αλείφετε ένα φύλλο ζύμης με λίγο λάδι και το διπλώνετε στη μέση. Βάζετε στο κέντρο 2 κουταλιές από το μείγμα του τυριού και βυθίζετε στη μέση από ένα αβγό καθαρισμένο ολόκληρο. Διπλώνετε το φύλλο προς το κέντρο έτσι ώστε να αγκαλιάσει τη γέμιση και το στρίβετε ελαφρά για να αποκτήσει ακανόνιστο σχήμα το πάνω μέρος. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνοντας συνολικά 8 πουγκιά. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνετε 45΄- 50΄ στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Σαλάτα με ντομάτα, φέτα, ψωμί και βραστά αυγά

Υλικά 3 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, 200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα, 1 πιπεριά Φλωρίνης, στραγγισμένη από το λάδι της, 3 αυγά βρασμένα σφιχτά, κομμένα σε φέτες, 10 ελιές πράσινες ή Καλαμών, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 κουταλιές ξίδι από άσπρο κρασί, 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση Κόβετε την πιπεριά σε λωρίδες. Σε μπολ κόβετε στις ντομάτες και προσθέτετε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι και τηγανίζετε το ψωμί για 4’ – 5’, αφού το κόψετε σε κυβάκια ή το κάνετε ψίχουλα. Τα σκορπίζετε και αυτά στη σαλάτα. Ρίχνετε τη φέτα, τα αυγά, και τις ελιές. Χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό μέχρι να γίνουν παχύρρευστη σάλτσα και περιχύνετε με αυτή τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

Μακαρόνια στο φούρνο με βραστά αυγά

Υλικά: 350 γρ. σπαγγέτι No 6, 600 γρ. ντομάτες ώριμες, κομμένες σε κυβάκια, 3 αυγά βραστά σφιχτά, κομμένα στη μέση, 4 μπουκετάκια μπρόκολο βρασμένο, 2 σκελίδες σκόρδου, 1 κρεμμύδι, 5 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, 200 γρ. φέτα, κομματιασμένη, 180 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε στο λάδι, σε αντικολλητική κατσαρόλα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την ντομάτα μαζί με το κρασί και βράζετε για 30’. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε στη σάλτσα το μαϊντανό και λίγο μοσχοκάρυδο. Βράζετε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό -σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους- και τα στραγγίζετε. Τα ανακατεύετε με τη σάλτσα της ντομάτας, την κεφαλογραβιέρα και τη φέτα. Τοποθετείτε το μισό μείγμα με τα ζυμαρικά κυκλικά σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμαι διαμέτρου 20-22 εκ. με σχετικά ψηλά τοιχώματα. Απλώνετε τα βραστά αυγά και το μπρόκολο, πασπαλίζετε με πιπέρι και από πάνω ρίχνετε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Ισιώνετε την επιφάνεια του φαγητού και ψήνετε στο φούρνο για 40’ στους 180 °C, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το αφήνετε να «σταθεί» για 15’ προτού το σερβίρετε, κομμένο ακτινωτά σε τριγωνικά κομμάτια.

Ρολό με κιμά και βραστά αυγά

Υλικά 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος δύο φορές από τη μηχανή, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 3/4 φλιτζανιού ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο, 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό για τον κιμά και 4 αυγά, σφιχτά βραστά, για τη γέμιση, 2 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο, 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, λίγο αλεύρι

Εκτέλεση Μουσκεύετε το ψωμί στο γάλα και το στύβετε πολύ καλά. Βάζετε σε μπολ τον κιμά και προσθέτετε το ψωμί, το κρεμμύδι, το χτυπημένο αυγό, το κεφαλοτύρι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό λάδι. Ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά. Απλώνετε το μείγμα του κιμά σε μια επίπεδη επιφάνεια, δίνοντάς του σχήμα ορθογώνιο 20×26 εκατοστά περίπου. Τοποθετείτε στο κέντρο τα βραστά αυγά στη σειρά (κόβοντας μια λεπτή φέτα από τις δύο άκρες του κάθε αυγού για να εφάπτεται το ένα με το άλλο) και τυλίγετε τον κιμά για να σχηματιστεί το ρολό. Πλάθετε και πιέζετε στις άκρες για να κολλήσουν καλά και να μη σας ανοίξει στο ψήσιμο. Αλευρώνετε το ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνετε στο λάδι και το κλαδάκι δεντρολίβανου και ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 170 °C για 1 ώρα και 15’ περίπου. 

Σαλάτα με σπανάκι, φέτα και αυγά

Υλικά: 400 γρ. σπανάκι φρέσκο, 3 αυγά βραστά σε φέτες, λίγα φυλλαράκια ρόκας, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, 30 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα

Εκτέλεση: Πλένετε και χονδροκόβετε το σπανάκι και το ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα προσθέτετε στο σπανάκι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τη ρόκα και τα ρίχνετε κι αυτά στη σαλατιέρα. Ρίχνετε και τα αυγά. Αν βάλετε και κουκουνάρι το περνάτε ένα γρήγορο καβούρντισμα από το τηγάνι (όπως είναι, χωρίς λάδι) και το προσθέτετε κι αυτό στα σαλατικά. Σε βαζάκι που κλείνει καλά ή στο σέικερ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με το μείγμα τα λαχανικά σας και σερβίρετε.

Tip Στη σαλάτα αυτή ταιριάζουν και φέτες αβοκάντο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook