«Τα Χανιά, με τις παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται από το υπ. Πολιτισμού, τον Δήμο και την Περιφέρεια, μπορούν να αποκτήσουν ένα “πρόσωπο” το οποίο θα δώσει υπεραξία σε ολόκληρη την περιοχή».

Αυτό τόνισε σήμερα από τα Χανιά η Γενική Γραμματέας του υπ.Πολιτισμού και Τουρισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας.

Με στόχο την εκπόνηση δέκα μελετών για ισάριθμα έργα ανάδειξης χώρων στην παλιά πόλη των Χανίων, θα συναφθεί Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπ. Πολιτισμού, του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων καθώς επίσης και του Ταμείου Διαχείρισης Πόρων για αρχαιολογικά έργα.Η συγκεκριμένη Προγραμματική σύμβαση, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με την συμμετοχή της κας Μενδώνη, του δημάρχου Χανίων κ.Μ.Σκουλάκη, της Διευθύντριας Αρχαιολογικών υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. κας Μαρίας Βλαζάκη, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ.Ν.Ξυνίδη, του προισταμένου της 28ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων κ.Μ.Ανδριανάκη, των βουλευτών κ.κ. Ευτ.Δαμιανάκη και Σήφη Βαλυράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως είπε η κα Μενδώνη «τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, στην ουσία είναι η συμπλήρωση του έργου το οποίο ήδη εκτελεί το Υπ.Πο. , στις οχυρώσεις, ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προυπολογισμό λίγο πάνω από τρία εκατομ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη.

Συζητήσαμε μια σειρά συμπληρωματικών μελετών, οι οποίες μπορούν να εκπονηθούν από την επιστημονική επιτροπή του Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για αρχαιολογικά έργα, ώστε στην συνέχεια, ο Δήμος με την Περιφέρεια, να μπορέσει να προχωρήσει τα έργα αυτά στο σκέλος των αστικών αναπλάσεων.

Η παλιά πόλη, το λιμάνι των Χανίων, είναι εξαιρετικά σημαντικοί τόποι, όχι μόνο από άποψη ιστορική, αλλά από πολιτιστική και εν τέλει αναπτυξιακή.

Επομένως τα Χανιά με τις παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται από το ΥΠ.ΠΟ., την Περιφέρεια και τον Δήμο, μπορούν να αποκτήσουν ένα “πρόσωπο” το οποίο θα δώσει υπεραξία σε ολόκληρη την περιοχή».

  

Την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις εξέφρασαν ο Δήμαρχος και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, ενώ στην διάρκεια της σύσκεψης έγιναν γνωστά και τα εξής :

Οι προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα ανοιχτούν στις 4 Οκτωβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα ο ΕΟΤ θα προχωρήσει στην δημοπρασία για το έργο ανακαίνισης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων.

Ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη των Νεωρίων και άμεσα πρέπει να εκπονηθεί και η στατική μελέτη.

Εκπονείται προμελέτη για την μετατροπή σε μουσείο, του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά και η κα Μενδώνη είπε πως το υπ.Πολιτισμού μπορεί να βοηθήσει με ειδικούς παρέχοντας τεχνογνωσία.

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε και το δημοσίευμα του Flashnews.gr (ΕΔΩ) για επίσκεψη στα Χανιά του Μίκη Θεοδωράκη στις 21/9 προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της "Σπίθας" Χανίων στο αμφιθέατρο της Ανατολικής τάφρου.

  

Τέλος, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας, στην οποία κυριάρχησε η ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου, ήταν η επισκεψιμότητα της νησίδας της Σούδας, της νήσου Θοδωρού και η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων.

Οι επισκέψεις της κα Μενδώνη στην Κρήτη συνεχίζονται στην Μονή Αγκαράθου και στο Αγροτικό μουσείο Χερσονήσου.

Δείτε εδώ τις μελέτες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση


Flashnews.gr