Για σύνδεση των εξελίξεων και όσων συντελούνται ευρύτερα αυτή τη στιγμή στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Β.Δ. Αφρικής και της Τουρκίας κάνει λόγο ο Διεθνολόγος και Πολιτικός Επιστήμονας, Ιωάννης Μήτσιος.

Ο κ Μήτσιος, μετά την πρόσφατη βιβλιοπαρουσίαση  στο Ηράκλειο, του νέου του βιβλίου “Το Στοίχημα της Αναγέννησης”,  μιλώντας σε συνέντευξή του στο Κανάλι ΚΡΗΤΗ TV, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική ρευστότητα και σε μια μεγαλύτερη γεωπολιτική ανακατανομή που φαίνεται να συντελείται σε Βαλκάνια- Αιγαίο – Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συν τοις άλλοις αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της εξεύρεσης μιας συμφωνίας, τονίζοντας ότι η χωρά κακώς ενεπλάκη σε αυτή τη διαδικασία:

“Δεν μπορούμε σαν χώρα να ανοίξουμε όλα τα θέματα ταυτόχρονα και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, την Αλβανία, την Τουρκία, την Κύπρο. Το πρόβλημα είναι ότι τα Σκόπια θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ για γεωπολιτικούς λόγους και για να παγιωθεί ο αντιρωσικός άξονας στα Βαλκάνια και για το πέρασμα των αγωγών. Κακώς η χώρα ενεπλάκη έντονα σε αυτή τη διαδικασία που δεν έχει ούτε την ομοψυχία της Ελλάδας ούτε τη συμφωνία του ελληνικού λαού. Σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ταυτότητά μας, την ιστορία μας και το “είναι” μας δεν παίζουμε. Με τα Σκόπια εξάλλου είχαμε ήρεμες σχέσεις και δεν υπήρχε κάτι που να μας εκβιάσει στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.”

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Ιωάννη Μήτσιου:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook