Προστέθηκαν νέες κατηγορίες εισοδημάτων

Πέντε νέες κατηγορίες εισοδημάτων, προστέθηκαν φέτος στο οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν από την παγίδα των τεκμηρίων. Τα νέα όπλα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια στη μάχη κατά των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να γλιτώσουν τους φορολογούμενους από την πληρωμή έξτρα φόρου.

Έτσι, στα εισοδήματα που αποκτά κάποιος από την πώληση ακινήτων ή από γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία τις αποζημιώσεις έρχονται να προστεθούν στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης:

  • Το κοινωνικό μέρισμα.
  • Τα ποσά που εισπράττει ο ένας σύζυγος από τον άλλο μετά το διαζύγιο. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1400 του Αστικού Κώδικα, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του γάμου, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιοδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτής της περιουσίας, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης, το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Επίσης υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο ένας σύζυγος να δίνει κάποιο χρηματικό ποσό στον άλλο για να παραιτηθεί από το δικαίωμα που παρέχει το άρθρο 1400 του Α.Κ. Τα εισπραττόμενα από τη σύζυγο χρηματικά ποσά προς εξόφληση της σχετικής αξιώσεως έναντι του συζύγου για τη συμμετοχή στα αποκτήματα του γάμου εξακολουθούν και μετά την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) να μην θεωρούνται, εισόδημα. Μάλιστα τα εισοδήματα αυτά αναγράφονται στον κωδ. 781 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 και δεν υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Το ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5)
  • Η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
  • Η χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook