Με το καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκαν οι αγώνες των δύο κλειστών  σκακιστικών τουρνουά Ηρακλείου που ήταν ενταγμένα στο 23ο Διεθνές  OPEN Τουρνουά από τον «Ηράκλειο» ΟΑΑ, τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. 

To ένα ονομαζόταν 4ο Fischer Memorial στην μνήμη του μεγάλου Αμερικανού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή και το άλλο 4ο Capablanca Memorial στη μνήμη του Κουβανού πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή.

Πέντε σκακιστές κατάφεραν να πετύχουν νόρμες για διεθνείς τίτλους κάτι που είναι εντυπωσιακό αλλά και σπάνιο. 

Πρώτος από όλους, ο 12χρονος Ινδός Praggnanandhaa, που προσέλκυσε με την παρουσία του το ενδιαφέρον της διεθνούς σκακιστικής κοινότητας, και χρειαζόταν στον τελευταίο γύρο μόνο νίκη επί του Κωνσταντίνου Μαρκίδη (Σ.Ο. Εθνικός Αλεξανδρούπολης). Με πολλή υπομονή κατάφερε τελικά να κάμψει την σθεναρή αντίσταση του αντιπάλου του και να πετύχει την πολυπόθητη νόρμα του Γκραν μετρ, του ανώτερου τίτλου στο σκάκι. 

Ο 17χρονος Ινδός Nedar Anand και ο Παναγιώτης Κουτουκίδης (Σ.Ο. Ηλιούπολης)  ήταν αυτοί που πέτυχαν την πρώτη τους νόρμα διεθνούς μετρ παίρνοντας μια ισοπαλία (αυτή ήθελαν) στο τελευταίο γύρο. 

Ο 13χρονος Pogosyan πέτυχε εξίσου εύκολα την 3η και τελευταία νόρμα διεθνούς μετρ και έτσι έγινε διεθνής μετρ στο Ηράκλειο! Είναι δεδομένο ότι αυτός ο παίκτης θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα τα επόμενα χρόνια. 

Η τελευταία παρτίδα ήταν του 16χρονου Γιώργου Μήτση (Σ.Ο. «Θωμάς Γεωργίου»),  που χρειαζόταν μία ισοπαλία για να πετύχει τη δεύτερή του νόρμα διεθνούς μετρ. Η παρτίδα διήρκησε 5,5 ώρες και μετά από μια …τιτάνια μάχη ο νεαρός σκακιστής κατάφερε να πετύχει την ισοπαλία (μάλιστα στη σκακιέρα έμειναν μόνοι τους οι δυο βασιλιάδες). 

« Ένα άξιο τέλος για αυτή την σπουδαία διοργάνωση που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά σκακιστικά χρονικά ενώ για τη διεθνή πραγματικότητα 5 νόρμες είναι μια πολύ σπάνια απόδοση» σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ Κώστας Κλώκας. 

«Ήταν μια πετυχημένη διοργάνωση, από τις καλύτερες που έχω δει στο Ηράκλειο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης πραγματοποιώντας τις τελευταίες απονομές του τουρνουά. 

«Κάθε χρόνο ανεβαίνει επίπεδο και είναι από τα καλύτερα του κόσμου» συμπλήρωσε για το τουρνουά ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιωργος Βουρεξάκης. 

Δίπλα τους ο 12χρονος Ινδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Praggnanandhaa που έκλεψε την παράσταση στην διοργάνωση. «Οι συνθήκες του τουρνουά ήταν πολύ καλές, και έγινε μάλιστα σε ένα πολύ όμορφο μέρος. Ήταν η πρώτη μου φορά που ήρθα στην Κρήτη και εύχομαι να έρθω ξανά» δήλωσε ο ταλαντούχος Ινδός ο οποίος είπε για την «μάχη» που έδωσε. «Ήταν πολύ καλή, υπήρξε βέβαια κάποια πίεση για μένα την τελευταία μέρα αλλά κατάφερα τελικά να πάρω τη δεύτερη νόρμα γκραν μετρ. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό». 

 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook