Δεν θα χορηγηθούν τελικώς ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο Αξιωματικό, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Δικαστήριο επισημαίνει, σύμφωνα με την Καθημερινή ότι οφείλει το Δημόσιο να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού. Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο, όταν θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί ή όχι άσυλο.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο συγκεκριμένος αξιωματικός πρέπει να φυλάσσεται και να διαμένει υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από τη χώρα, αφού δεν θα έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ για το θέμα του ασύλου, αν θα του δοθεί η όχι, το Δικαστήριο θα αποφασίσει στις αρχές Μαΐου.

Η σημερινή απόφαση, ενώ αφορά μόνον τον ένα από τους οκτώ, για τους άλλους επτά οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, εντούτοις ασκεί επιρροή σημαντική, διότι ό,τι είπε το Δικαστήριο για τον έναν, θα πει μελλοντικά και για τους λοιπούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook