Την πεποίθησή της ότι δεν θα βγει καμία χώρα από την ευρωζώνη, εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο της ΕΕ Χ.Ρομπάι, προσθέτοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επικίνδυνο ντόμινο για το νομισματικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό η καγκελάριος δίνει σαφή απάντηση σε όσους επαναφέρουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μεταξύ των οποίων και στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ειδικότερα, κληθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να σχολιάσει τις δηλώσεις επιφανών στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως είναι ο Χέρμαν Ότο Σολμς του συνεργαζόμενου κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών αλλά και του χριστιανοδημοκράτη προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, που έθεσαν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω αδυναμίας υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανσή της, η Μέρκελ είπε:

«Από τεχνικής και νομικής πλευράς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αποχώρησης από την ευρωζώνη κάποιας υπερχρεωμένης χώρας. Αλλά επίσης δεν σκέφτομαι αυτή την πιθανότητα επειδή θα μπορούσαμε να πυροδοτήσουμε ένα ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Καγκελάριος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την χώρα να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Την ανάγκη η Αθήνα να ακολουθήσει με ευλάβεια το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόνισε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, τονίζοντας ότι η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Εκείνο που απαιτείται για την σταθεροποίηση της Ευρώπης και του κοινού νομίσματός της είναι να έρθουν οι χώρες-μέλη πιο κοντά, αποκτώντας στενότερους δεσμούς και σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε η Μέρκελ απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε ιδέα εξοστρακισμού κρατών από την ευρωζώνη.

«Οι χώρες της ευρωζώνης εκείνο που χρειάζονται είναι να συνεργαστούν στενότερα η μία με την άλλη και να γίνουν πιο συνεπείς στις συμφωνίες που έχουν συνομολογήσει για τη μείωση των χρεών τους. Κι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι μια ισχυρότερη Ευρώπη…» είπε η Μέρκελ.

Τις δηλώσεις αυτές η Καγκελάριος έκανε λίγο πριν ξεκινήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των κονδυλίων (άρα και της συμμετοχής της Γερμανίας) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής (EFSF).

Τη σημασία του δε έχει και το γεγονός ότι η Μέρκελ επιμένει σε τέτοιες δηλώσεις την επομένη της μεγάλης ήττας που υπέστη το Κόμμα της και στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ και της Δυτικής Πομερανίας, που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου.

Μάλιστα η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της εκλογικά άστοχης, όπως αποδείχθηκε στις χθεσινές εκλογές, απόφασής της να θέσει το ευρώ στο επίκεντρο της αναμέτρησης στο Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία.

«Ορθώς το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί είναι το ευρώ και το μέλλον του. Ο κόσμος δικαίως αναμένει λύσεις στα προβλήματα και απαντήσεις στους προβληματισμούς του. Την ίδια ώρα, δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε κάθε τοπική εκλογική αναμέτρηση σαν \”βαρόμετρο\” για την κοινή γνώμη της χώρας και σαν \”οδηγό\” για γενικές εκλογές», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η Α.Μέρκελ δήλωσε επίσης βέβαιη ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή της θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου για την έγκριση της ενίσχυσης του μηχανισμού EFSF.

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα της Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στην επίμαχη ψηφοφορία.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ, η Μέρκελ φάνηκε να μην συμμερίζεται τις Κασσάνδρες που προβλέπουν δεινά για το κοινό νόμισμα.

«Τι να σας πω, φαίνεται πως δεν θα έχουμε ένα… βαρετό φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook